KARRIEREUTDANNING

Sliter med eksamensangst

REDDE: Ikke alle makter å ta eksamen.
REDDE: Ikke alle makter å ta eksamen. Bilde: NTNU
11. mars 2009 - 10:16

Halvparten av de kvinnelige studentene og én av tre menn er redde for at de ikke skal klare å fullføre utdanningen de er i gang med.

Avtar ikke

Det kommer fram i en spørreundersøkelse blant norske studenter mellom 19 og 25 år.

Undersøkelsen er en del av Studmag-undersøkelsen, som Norfakta gjennomfører for Aftenposten og de andre store regionavisene.

Tallene viser at redselen ikke avtar selv etter tre–fire år som student.

Ekstrajobb gir karakterhopp

Press

Spesialist i klinisk psykologi Ronald Grini peker på at studietiden generelt utsetter studentene for stort mye prestasjonspress.

– Studenter flest har sjelden følelsen av å ha helt fri. Det er hele tiden mye de ikke rekker, men som de føler at de burde rekke. Når det gjelder eksamen og eksamensresultater, ligger presset der fordi det er mye som står på spill. Karakterene kan være avgjørende for videre studier og yrkeskarriere, sier Grini.

En forskningsgruppe ved Universitetet i Bergen har kommet fram til at cirka 10 prosent av studentene rammes av angst som er så sterk at de kaster opp, ikke greier å møte opp på eksamen eller forlater eksamenslokalet uten å prøve.

Flere tas i eksamensjuks

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.