Forsker Ingrid Anderzén ved Universitetet i Uppsala har kartlagt vansker som oppstår når utenlandsansatte vender hjem.
Ifølge Anderzéns studie slutter hver tredje utenlandsansatt i sin bedrift innen ett år etter hjemkomsten.
Lite planlagt
– Den som har jobbet utenlands kan bli en viktig ressurs for bedriften, men altfor få planlegger medarbeiderens hjemkomst, sier forskeren.
Mange bedrifter er dårlige til å utnytte kompetansen slike ”hjemkommere” sitter på. Det kan være alt fra større evne til kompromiss og fleksibilitet til økt toleranse for utenlandsk kultur.
Bare 20 prosent i Anderzéns undersøkelse fikk karrieretilbud som sto i stil med erfaringene de fikk under utenlandsoppholdet.
Viktig å holde kontakten
Økonomen Jan Erik Gjerstad jobbet for Hydro i Angola fra 2002 til 2004, som cost manager. Nå skal han snart ut igjen, denne gangen til Qatar. Gjerstad sier du har to muligheter når du returnerer fra et utenlandsopphold.
– Enten kan du lene deg tilbake og håpe på at personalavdelingen skaffer deg en bra jobb. Eller du kan jobbe aktivt for å skaffe deg en attraktiv jobb selv, ved å holde god kontakt med personalavdelingen mens du er i utlandet.
Gjerstad gjorde sistnevnte, og fikk gode betingelser og spennende arbeidsoppgaver ved Ormen Lange da han kom tilbake til fedrelandet.
Kultursjokk
Anderzéns studier viser at hjemkommere er like utsatt for kultursjokk som utflyttere til det store utland.
Kultursjokket kan bestå i at man kommer hjem til et land og en arbeidskultur som delvis har blitt fremmed.
– Iblant merkes ikke personen med alle sine ”fantastiske opplevelser”, og alle kollegene jobber videre uten å ta større notis av deg. Eller enda verre; alle gamle sjefer og kolleger har sluttet, sier Anderzén.
Følgelig føler mange seg fremmedgjort og usynliggjort – særlig når den tidligere jobben har forsvunnet eller blitt tatt over av andre. Hvis man som utenlandsansatt ikke har holdt kontakten med kontoret i hjemlandet, er risikoen stor for at man blir en nykommer i sin gamle bedrift.