IT

Slik vil piratjegerne stoppe den ulovlige nedlastingen

I dag kan piratjakten starte.

Flere organisasjoner vil nå samle IP-adresser for å få nettilbydere til å blokkere sider som sprer ulovlig kopierte filmer.
Flere organisasjoner vil nå samle IP-adresser for å få nettilbydere til å blokkere sider som sprer ulovlig kopierte filmer. Bilde: Colourbox
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
29. nov. 2013 - 12:00

I dag - 29. november kan advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig og flere organisasjoner gjenoppta jakten på ulovlig kopiering, som har ligget nede siden 2011. Det fremgår av flere meldinger til Datatilsynet som Teknisk Ukeblad har fått tilgang til og tidligere omtalt.

Flere av organisasjonene som har meldt fra at de vil samle personopplysninger for å stanse ulovlig kopiering, gir nå Teknisk Ukeblad innblikk i planene deres.

I går gikk flere av dem sammen og stiftet den norske Rettighetsalliansen - for å stanse kopikriminalitet.

Les også: 29. november kan piratjakten starte

Vil blokkere nettsider

– Fra og med i dag kan vi begynne å jobbe for å stanse ulovlig kopiering, sier Willy Johansen, generalsekretær i Norsk videogramforening. Han ble valgt til leder for interimstyret i den nystiftede alliansen.

Han forteller at de vil samle inn IP-adresser som blir brukt i forbindelse med nedlasting og opplasting av ulovlig materiale. Årsaken er at de vil dokumentere gjennom hvilke nettilbydere (ISPene) opp- og nedlastingen av det ulovlig kopierte materialet foregår.

– Grunnen til det er at vi prøver på sikt å fjerne tilgangen til en del sider med ulovlig kopiert materiale. Hvis vi klarer å stoppe tilgangen, vil det bli mindre og mindre å laste ned, sier Johansen.

Forsøkte å stanse Pirate Bay

I 2009 forsøkte flere bransjeorganisasjoner å tvinge Telenor til å blokkere tilgangen til The Pirate Bay. Den gangen tapte de både i Asker og Bærum tingrett og senere i Borgarting lagmannsrett.

Johansen mener de nå har sterkere kort på hånden på grunn av den nye åndsverkloven.

– Nå har vi lovverket på vår side, dermed kommer vi tilbake rundt dette fremover, sier han. Johansen vil i dag ikke navngi hvilke nettsider de ønsker å stoppe.

Norsk videogramforening organiserer en stor andel av distributørene av film til privatmarkedet, både digitalt og på fysiske formater.

I tillegg til Norsk videogramforening, er Forleggerforeningen, NOPA, Norske filmregissører, Skuespillerforbundet, Grafill og Norsk filmforbund med i den nye organisasjonen. Flere andre rettighetsorganisasjoner avventer også bare styrevedtak før de kan bli med, ifølge Johansen.

Les også: Nå kan du få 1 Gbit/s for 499 kroner i måneden

Går ikke på enkeltpersoner

Han forteller at de vil konsentrere seg om internettilbyderne som muliggjør tilgang til ulovlig kopiert film.

– Vi har verken kapasitet eller interesse til å forfølge hver enkelt person som laster ned ulovlig kopiert materiale, sier han.

– Vi ønsker  å lage fartsdumper for de som laster opp ulovlig kopiert materiale og stoppe de som tjener penger sider som tilbyr ulovlig kopiert materiale.

Han understreker at de samtidig vil informere om at det er mange lovlige måter som er kvalitetsmessig mye bedre for å se film digitalt.

Les også: Så mye koster superbredbånd til alle

Samle IP-adresser

NOPA (Norsk forening for komponister og tekstforfattere) representerer små og mellomstore åndsverkseiere. De forteller følgende om hva de vil gjøre:

– De siste endringene i åndsverkloven som ble vedtatt av Stortinget i sommer, gir hjemmel for å kreve at internettilbyderne sperrer nettsteder som distribuerer ulovlig, piratkopiert materiale og ulovlig streaming, skriver Tine Tangestuen, administrativ leder i NOPA i en epost til Teknisk Ukeblad.

Hun svarer videre at seriøse nettsteder, som YouTube, har gode rutiner for å unngå opphavsrettsbrudd, men det finnes sider som bevisst sprer ulovlig materiale uten å ta hensyn til rettighetshaverne.

– Vi har derfor varslet Datatilsynet om at vi kommer til å samle inn IP-adresser, slik at vi har et datagrunnlag for den videre dialogen med nettleverandørene om hvordan denne ulovlige virksomheten best kan stanses, forteller hun på vegne av organisasjonen.

Også de vil ikke forfølge enkeltpersoner nå.

– Vi ønsker i denne omgang ikke å gå etter den enkelte nedlasteren slik man gjør i enkelte andre land, men vil stoppe de store nettsidene som bevisst distribuerer ulovlig materiale.

Forhindre tilgang

Også Norske filmbyråers forening vil gå på internettilbyderne.

– Vi ønsker å benytte muligheten til å få dokumentert kopiering og ulovlig nedlasting av opphavsrettslig materiale, skriver Guttorm Petterson, styreleder i Norske filmbyråers forening i en epost til Teknisk Ukeblad.

Han forteller at det for organisasjonen er viktigere å forhindre tilgangen enn å straffeforfølge fildelere.

– Det er viktigere for oss å stoppe tilgangen til ulovlig nedlastet film en å forfølge de som har lastet dette opp. Dette ønsker vi å oppnå ved å gå på internettilbydere i større grad enn innehaver av den enkelte IP-adresse, skriver han.

Les også:

Svensk tv-pirat dømt til rekorderstatning  

I disse landene er folk mest på Pirate Bay

Opera-direktør omvender studenter til pirater  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.