T2

Slik streamer NRK OL på nett

Sliter med Android og Windows Phone, men sier seg ellers storfornøyd.

NRK sender OL fra London via to TV-kanaler og sju nettkanaler. Her norske Tarjei Skarlund i kamp mot Brasil i sandvolleyball.
NRK sender OL fra London via to TV-kanaler og sju nettkanaler. Her norske Tarjei Skarlund i kamp mot Brasil i sandvolleyball. Bilde: NTB scanpix
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
31. juli 2012 - 16:07

Trafikken på NRKs OL-streaming på internett er formidabel, tross at TV-sendingene har fått kritikk og EBU har kalt London-OL det “teknisk verste OL på 16 år”.

Ni kanaler

I tillegg til massiv dekning på NRK1 og NRK2 på TV, har NRK hele sju dedikerte OL-kanaler på nett.

Disse blir sendt med såkalt adaptiv streaming, altså tilpasser bildet seg hele tiden internettforbindelsen din. Totalt bruker NRK seks ulike bitrater, fra 0,2 til 3,7 megabit i sekundet.

Selv om produksjonen fra London gjøres i 1920x1080 (1080i25), gjøres signalene om til 1280x720 (720p50) i NRKs hovedkontroller. Statskringkasteren har valgt å bruke Flash som plattform.

– Det hele startet med at vi fikk rettighetene til en utrolig mengde innhold under OL, totalt over 300 medaljeøvelser. Siden det er så mange øvelser som går parallelt, fant vi ut at det ikke var nok med NRK1 og NRK2, og planla derfor å lage en bukett av direktekanaler eksklusivt for nett. TV-en velger ofte de store idrettene med norske medaljehåp, og vi har sett at det er mange i publikum med spesielle interesser og som gjerne vil følge øvelsene akkurat når de pågår, sier NRKs prosjektleder for OL-streamingen, Tulla Onstad, til Teknisk Ukeblad.

Les også: Ny app gir bedre nett-TV

Ekstern leverandør

Nettstreamingen har også en opptaksfunksjon som gjør at du til enhver tid kan spole tilbake i opptil tre timer fra livesendingene. 

– Hvor mange samtidige brukere kan dere håndtere?

– Det er et godt spørsmål. Vi bruker en ekstern leverandør (Akamai), og de har en distribusjonsteknologi med såkalte edge-servere de plasserer ute hos IP-leverandørene. De har vist seg å levere veldig godt så langt. Vi brukte dem også under ski-VM, med godt over 100.000 samtidige brukere på livestrømmene. For klipp og livestreaming under OL er vi nå oppe mot 100.000 startede strømmer på timesbasis, så det nettverket har vi tillit til, for å si det sånn, sier Onstad.

Mer om NRKs nye nett-TV: Snart får du bedre nett-TV

Slik KAN du se OL om du vil - og har kraftig nok PC. NRK streamer totalt ni kanaler med OL-sendinger på nett.
Slik KAN du se OL om du vil - og har kraftig nok PC. NRK streamer totalt ni kanaler med OL-sendinger på nett.

Problemer med Android

For mobile enheter er det Android og Windows Phone som har vist seg vanskeligst for NRK.

Foreløpig utgjør mobiltrafikken 18 prosent av den totale OL-trafikken hos NRK.

– For iOS har vi en HLS-strøm (HTTP Live Streaming, journ.anm.) som fungerer både for NRK1, NRK2 og alle eventkanalene. Den åpnes i iOS’ innebygde avspiller, og fungerer veldig bra. Android i versjon 4.1 støtter dessverre ikke Flash, så der har vi en utfordring. For 4.0 og nedover sender vi en RTSP-strøm for NRK1 og NRK2, men denne konfigurasjonen har vi dessverre ikke fått gjort for OL-kanalene. Vi rakk heller ikke å lage støtte for Windows Phone før OL, men vi ønsker og jobber for å levere til alle de store plattformene, og utvikler dette sammen med Akamai, sier Onstad.

Hun påpeker at Android-brukerne bør laste ned siste versjon av Flash.

Les også: OL i tre dimensjoner

Gjenbruk

Onstad forteller at NRK har lagt ned store ressurser i nettstreamingen fra OL, og at mesteparten av utviklingen er gjort internt.

Det gjør at alt som utvikles for OL-siden kommer til gjenbruk senere.

– Hva synes dere selv om egen innsats så langt under OL?

– Jeg går rundt og er stolt hver dag og hver time. Dette synes jeg virkelig vi har lyktes med. Vi har strippet ut all bakgrunnsinformasjon og spisset mot alt som er direkte og konkurransene i seg selv. Det fungerer også godt at brukeren er på samme side hele tiden. Har du først valgt en strøm, fortsetter den uansett hvordan du navigerer i universet under. Man kan lese artikler og sjekke sendeskjemaer, og også spille av korte klipp samtidig som livestrømmen går. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger, sier prosjektlederen.

Les også: Nå kan du ta med Altibox på tur

Vi fulgte Marit Bjørgen live på TV. I Holmenkollen

Herfra styres The Tube

– Det teknisk verste OL på 16 år  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.