MOBIL

Slik skal webOS overleve

HP har klare planer for den Palm-utviklede webOS-plattformen, og når du ser på den kommende TouchPad-tableten er det all grunn til å ta produsenten på alvor.

15. mars 2011 - 15:15

webOS

webOS er en Linux-basert mobilplattform utviklet av Palm.

Den første telefonen som brukte plattformen var Palm Pre (2009). I fjor fikk denne oppfølgeren Palm Pre 2, og Pre 3 er på vei i år.

Palm ble kjøpt opp av HP i fjor.  HP skal satse tungt videre på webOS, blant annet ved å forhåndsinstallere den på alle Windows-maskinene produsenten selger fra og med neste år.

Det er (altfor) lenge siden forrige gang vi hadde et webOS-apparat i hendene: Palm Pre er en helt fantastisk telefon, noe som først og fremst kan tilskrives plattformen den kjører på.

Som alle Palm-fans har fått med seg, ble selskapet kjøpt opp av HP, og det har naturligvis blitt brukt mye tid og ressurser på å finne ut hvor veien går videre. Dette er også årsaken til at det ikke akkurat har haglet nye webOS-telefoner det siste året.

Tung satsing på webOS

Gamle Treo/Pre-fans har etter alt å dømme liten grunn til å være bekymret. HP har fra første stund sagt at de skal satse tungt på webOS, og det vil vi forhåpentligvis merke i årene som kommer.

Et av de mest interessante  webOS-produktene som er på vei er HP TouchPad. Det ble nylig kjent at denne kommer på markedet i juni.  Og når du sammenligner nøkkelspesifikasjonene er det temmelig lett å se hvem som blir hovedkonkurrenten:


Hvordan skal HP trekke utviklere?

HP er veldig klar over at de har en hard oppgave seg om de skal konkurrere mot iOS og Android. Når du kjøper en telefon eller tablet i dag kjøper du ikke bare maskinvare, du betaler for å bli en del av et større økosystem. Den viktigste delen av dette økosystemet er utvilsomt tilgangen til apps.

HP-sjef Leo Apotheker sa under HP Summit 2011 at produsenten ikke ser på mobilmarkedetet som en sprint, men som et maraton. HP har satt seg et langsiktig, og ikke lite ambisiøst mål om å gjøre webOS til "den mest attraktive plattformen for enhver utvikler.


HP Touchpad er blant de første apparatene som kommer med WebOS 3.0.

For å gjøre dette mulig, kreves det at plattformen har brukere. Og brukere, det skal blant annet hankes inn gjennom PC-kjøpere. Fra og med neste år skal hver eneste HP-PC med Windows som selges ha webOS forhåndsinstallert. Plattformen kjøres i en egen nettleser i Windows.

Dette skje parallelt med at det kommer flere og flere webOS-mobiltelefoner og tablets. Målet er kort og godt å få ut plattformen til så mange som overhodet mulig.

Økosystem skal bygges over tid

Ifølge Apotheker skal det komme "bølge etter bølge" med ny webOS-teknologi i tiden etter TouchPad lanseres, og vi kan vente oss et stadig større økosystem med "cloud-tjenester", sikkerhetsløsninger og en plattform som generelt skal bli både tung og bred.

Når du inkluderer PC-satsingen vil HP ifølge egne estimater kunne shippe ut så mye som 100 millioner apparater med webOS årlig. Det blir særdeles interessant å se hvordan tilstanden er om to år.

Kilder: HP, HP(2), PreCentral, ZDnet.com

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.