MOBIL

Slik skal Nokia kapre deg

For at Nokia skal kunne konkurrere med Android og iOS trenger de apps. Massevis av apps. Og vi mistenker at de får det som de vil.

24. sep. 2010 - 12:50

Mobilplattformene Android og iOS har på forholdsvis kort tid fått et svært solid fotfeste, og har utkonkurrert Nokias aldrende Symbian^1-plattform det siste året. Nå er Nokia endelig klar med det nye operativsystemet Symbian^3, som skal ta opp kampen mot Apple og Googles plattformer.

Les også: Lyntest av Nokia N8 og E7

Et spørsmål vi har sett bli stilt mange ganger de siste månedene, er hvorvidt Nokia greier å konkurrere med det utømmelige havet av apps som allerede har blitt laget til iOS og Android.

Vi tror muligens produsenten forutså denne problemstillingen da de i 2008 kjøpte opp norske Trolltech, noe du forsåvidt kan lese mer om hos våre venner i Amobil

QT forenkler programmeringsprosessen

Da Nokia kjøpte Trolltech, sikret de seg nemlig utviklingsplattformen QT. Uten at vi skal gå for teknisk inn på QT i denne omgang, gjør plattformen det mulig å lage programvare for flere operativsystemer med én og samme kode. Tanken er at utviklere ikke skal trenge noen som helst forhåndskunnskaper om Symbian eller Meego, men kun forholde seg til QT.

I praksis betyr dette at programvareutvalget for begge plattformene vil øke parallelt, mens utviklerne verken  trenger å tenke på om appen vil slå best an for Meego eller Symbian, eller lære seg et hav nye programmeringsspråk.

QT-plattformen har forøvrig vært i bruk i flere år, og er blant annet verktøyet som ble brukt for å lage den populære (og altetende) mediespilleren VLC.

Mer cash tilbake til utvikleren

 En annen gulrot som skal lokke utviklerne til å skrive for Nokias plattformer, er betalingen. Nokia går nå for en modell der 60 prosent av salgssummen går rett tilbake til utvikleren . Det som er spesielt her er at det er snakk om bruttosalgssummen. Alle utgifter til distribusjon og andre avgifter blir trukket fra de resterende 40 prosentene. 

Med tanke på at Nokia fremdeles har en dominerende markedsandel, ligger det altså mye penger her for de som greier å "slå gjennom" med programvaren sin.

I videoen nederst i saken kan du se Nokias representant gå nærmere inn på dette.

Solid start

I likhet med hos konkurrentene, vil du også i Nokias Ovi Store finne både gratis og betalte apps til telefonen din. I motsetning til for eksempel hos Android Market, er det allerede fungerende betalingsløsninger på plass i Norge, slik at du ikke bare får tilgang til reklamefinansierte småprogrammer, men også tyngre verktøy og multimedieinnhold.

Og utvalget blir muligens ikke et veldig stort problem, det heller. Når N8 kommer i butikkene neste måned ligger over 13 000 programmer å venter på deg i Ovi Store, og mer skal det bli.


Nokia snakker om QT og Ovi Store

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.