IT

Slik skal Nødnettet få god nok dekning

Rapport om innendørs dekning er klar.

LØSNING: Mangelfull innendørsdekning i Nødnettet skal løses med gateways i utrykningskjøretøyenes radioenheter, som forsterker signalene.
LØSNING: Mangelfull innendørsdekning i Nødnettet skal løses med gateways i utrykningskjøretøyenes radioenheter, som forsterker signalene. Bilde: NTB scanpix
16. okt. 2013 - 10:47

Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) har gjennomført omfattende målinger av innendørsdekning i Nødnettet etter en rekke klager på dårlige forhold.

Blant annet har Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) opplevd mangelfull dekning på selveste Grand Hotel midt i Oslo sentrum.

I neste måned offentliggjøres en rapport om innendørsmålinger i 100 bygninger. Teknisk Ukeblad kan gi deg hovedpunktene allerede nå.

Les også: Slik blir det nye nødnettet

100 bygninger

Målingene foregikk fra desember i fjor til juni i år. De er gjort ved at to medarbeidere i direktoratet har testet lydkvaliteten på kommunikasjonen, der én befinner seg innendørs og den andre utenfor bygget.

De 100 bygningene er plukket ut fra hver av de 54 kommunene i de første seks politidistriktene som har ferdig utbygget Nødnett: Østfold, Follo, Asker og Bærum, Romerike, Oslo og Søndre Buskerud.

44 av bygningene er i Oslo.

Det dreier seg om kulturbygninger, kjøpesentra, skoler, sportsarenaer, sknutepunkt for samferdsel, anlegg knyttet til energiproduksjon, mediehus, og industri.

– Vi valgte ut steder med høy aktivitet og der ulykker kan få store konsekvenser, forklarer direktør Tor Helge Lyngstøl ved DNK. Og målingene er gjort i bygninger som har konstruksjonsmessige utfordringer, som betong og metall i fasaden.

Les også: Denne dotten skal redde innendørsdekningen

2000 punkter

Kvaliteten er målt i første etasje, toppetasje og underetasjer. Til sammen er det registrert rundt 2000 målepunkter.

– Og her fant vi at 195 punkter ble klassifisert med ubrukelig dekning, sier sivilingeniør Magnus R. Berg i DNK.

Det store bildet er at Nødnettet har god innendørs dekning de aller fleste steder.

Problemene ligger noen steder dypt inne i en bygning, men først og fremst i underetasjene.

Kommunikasjonen gikk via basestasjon og ikke direkte mellom radioenhetene.

– Vi testet deretter direkte mellom radioene for å simulere effekten av forsterket signal ved hjelp av en gateway eller såkalt repeater utenfor bygget. Det gir tilnærmet full dekning selv på de vanskeligste steder, sier Lyngstøl.

Konkret betyr det at 20 av 37 kjellere i Oslo hadde full dekning direkte mot basestasjonen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

I direktemodus har 31 av dem full dekning.

Noen bygg har også to eller tre kjelleretasjer, og her har de fleste problemer med dekningen. Bruk av gateway gir en stor forbedring.

Og på gateplan eller høyere i de dypeste bygningene vil det fremdeles være huller i dekningen.

– Er det godt nok?

– Her er det snakk om å bevege seg fem eller ti meter til siden for å oppnå kontakt, så det er godt nok, sier Lyngstøl.

Anbud denne uken

Løsningen DNK nå velger er å utstyre radioenhetene i utrykningskjøretøyene ved de seks aktuelle politidistriktene med gateways som forsterker signalene. Disse vil da fungere nærmest som lokale basestasjoner for mannskaper inne i en bygning.

– Vi går i gang med en anbudsrunde på mellom 500 og 1000 slike enheter denne uken, sier DNK-direktøren til Teknisk Ukeblad.

Dette er utstyr som kommer til å bli en standardisert del av leveransen i den videre Nødnett-utbyggingen i Norge. Og her kommer direktoratet kommer til å gjennomføre innendørsmålinger som en rutinemessig sjekk etter at nettene er overlevert.

Les også: Slik kan neste generasjons mobilnett bli

Feil basestasjon

I tillegg til innendørs målinger, er det foretatt finjusteringer i nettet.

– På Grand Hotel mistet man dekning fordi radioenheten forsøkte å få kontakt med basestasjon i et annet område. Slike forhold må vi tilpasse underveis, forklarer Lyngstøl.

Han kommer også med kritikk av overdrevne krav til dekning.

– Du kan ikke forvente gode signaler i en radio med liten antenne og som henger i beltet under en tykk skinnjakke. Det er en grunn til at de fleste har den i skulderhøyde, poengterer han.

Les også:

Nå får supplybåtene mobildekning

Overvåking tar halve justisbudsjettet

Tog og bane mangler dekning – kundene får ikke vist billett

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.