INDUSTRI

Slik skal den nye sjefen lede Store Norske

– Det er ingen tvil om at omstilling og endring må til.

Det er et blekt kullmarked som møter den nyansatte Store Norske-sjefen Wenche Ravlo. Hun sier nå at de ansatte må være forberedt på omstilling og endring. Her er en kullbil på vei ned Adventdalen, fra Gruve 7, mot Longyearbyen på Svalbard.
Det er et blekt kullmarked som møter den nyansatte Store Norske-sjefen Wenche Ravlo. Hun sier nå at de ansatte må være forberedt på omstilling og endring. Her er en kullbil på vei ned Adventdalen, fra Gruve 7, mot Longyearbyen på Svalbard. Bilde: NTB scanpix
13. jan. 2015 - 09:46

Wenche Ravlo (49)

Opprinnelig fra Levanger. Er sivilingeniør i kjemi fra NTNU. Har også tatt økonomi- og ledelsesfag blant annet ved Handelshøyskolen BI.

Begynte karrieren som forsker på NTH og Møreforskning, før hun gikk til Noteko i 1995 og til Norske Skog i 1999. Hadde diverse lederstillinger i Norske Skog fram til 2012, blant annet i Australia, før hun ble sjef for fire fabrikker i Elopak samme år.

Har hatt en rekke styreverv gjennom årene, men sitter i dag i styrene til Mesta, Energiselskapet Buskerud, Hapro og Eidsiva Bioenergi.

Det er ikke bare i oljeindustrien man merker kostnadspresset om dagen.

Også lenger nord, nærmere bestemt på Svalbard, sliter Store Norske med å utvinne kull til en overkommelig pris. 

Ledelsen har foreslått at man skal begynne å utvinne det lettest tilgjengelige kullet for å få ned kostnadene, men mest dramatisk er forslaget om å fjerne 100 ansatte, eller nærmere en tredjedel av staben.

Les også: Bli med til verdens nordligste bosetning. Her bor det 35 mennesker

Mange egenskaper

Det er i det hele tatt duket for store endringer. I midten av februar begynner nyansatt sjef Wenche Ravlo å lose selskapet gjennom de turbulente tidene.

Hovedpersonen selv sier til Teknisk Ukeblad at hun tar med seg egenskaper som vil være nyttige i tiden fremover, spesielt etter 13 krevende år i Norske Skog, der hun blant annet var stasjonert i Australia.

Nyttige erfaringer

– Jeg er ganske tydelig i det jeg gjør, jordnær og innstilt på å jobbe sammen med folk for å få dette til. Jeg har også mye erfaring med omstilling og endring, sier hun.

– Hva slags erfaringer fikk du i Norske Skog?

– Der hadde vi også et marked der prisene var for lave i forhold til kostnadene. Vi måtte gjøre noe med organisasjonen og kostnadsstrukturen, jobbe med produktspekteret og generelt drive organisasjonsutvikling, sier hun.

Les også: Er han verdens nordligste nerd?

Den nye Det Norske-sjefen Wenche Ravlo. Privat

Blekt kullmarked

– Gjelder dette også for Store Norske?

– Jeg har veldig lite lyst allerede nå å gå i detaljer på jobben som skal gjøres. Jeg skal først bruke tid til å bli kjent med organisasjonen. Men jeg er fullt klar over at det er en vanskelig situasjon. Det er ingen tvil om at det er omstilling og endring som må til. Man må være åpen for at det som en gang var ikke er det som gjelder i morgen. Det er en mental prosess man må gjennom, sier hun.

– Det er ganske blekt i kullmarkedet. Energimarkedet generelt har utfordringer nå, og langtidsprognosene tilsier lave priser. Norge har en bitteliten andel i kullmarkedet, men vi er der, sier Ravlo.

Les også: Vil utvinne olje fra kull på Svalbard

Reiser alene

Den nyansatte sjefen reiser til Svalbard alene, som betyr at mannen og yngstedatteren, som enda bor hjemme, blir igjen i Hole i Buskerud.

– Vi får treffes litt mindre, men jeg tror det blir veldig bra når vi først treffes. Dette er en kjempeutfordring, men det er det som gjør at jeg har lyst til å gjøre det. Det å dra til Australia var noe av det samme, selv om dette blir ganske annerledes, sier hun.

– Hva gruer og gleder du deg til?

–Jeg gruer meg ikke til så veldig mye, det verste er nok at familien blir litt langt unna. Derimot ser jeg fram til å ta fatt på utfordringene som ligger i jobben. Jeg er glad i mennesker og liker å få til ting sammen med de rundt meg. Dette inkluderer selvsagt også samarbeid med de tillitsvalgte. I tillegg gleder jeg meg til å bli kjent med naturen og lokalsamfunnet der oppe, sier Ravlo.

– Hvor lenge ser du for deg at du blir på Svalbard?

– Jeg har minimum et treårsperspektiv på dette, sier hun.

Har fått en god kandidat

Styreleder Anette Malm Justad i Store Norske mener Ravlo har alle de rette verktøyene til å gjøre en god jobb.

– Hun har en god track-record og mye erfaring med omstilling. Det er viktig for Store Norske i den situasjonen vi står i. Med de kullprisene vi ser i markedet nå, vil det være løpende behov for omstilling hele veien, sier styreleder Annette Malm Justad i Store Norske.

– Vår vurdering er at det er godt med gruvekompetanse i selskapet, og at hennes bakgrunn komplementerer dette. Vi mener hun er svært godt kvalifisert og gleder oss til å få henne på laget. Vi ser fram til det og ønsker henne velkommen, sier hun.

Les også:

Bli med i verdens nordligste taubane

Svalbard-innbyggere blir ingeniører på kveldstid

Bytter ut kull og diesel med solceller på Svalbard  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.