BYGG

Mener fremtidens byggeplass er et hologram

– På denne måten kan byggleder gå gjennom hele nybygget uten å forlate kontoret sitt.

Ved hjelp av hologrammer kan bygglederen tas med på en rundtur i bygget uten å forlate sitt eget kontor.
Ved hjelp av hologrammer kan bygglederen tas med på en rundtur i bygget uten å forlate sitt eget kontor. Bilde: Trimble
14. apr. 2016 - 14:40

Se for deg at du går inn på en halvferdig byggeplass. Du tar på deg noen briller, og ser plutselig hvordan hele bygget vil se ut når det er ferdig foran deg.

Du snur deg rundt og ser ut av vinduet, solen skinner og du ser akkurat hvilken utsikt du kommer til å få fra det store hjørnekontoret, selv om det foreløpig ikke er satt inn noe vindu. 

– Det er sånn vi kommer til å ha det i hele bransjen i fremtiden. Det er ikke lenge før vi kan se hologrammer av ferdige bygg før man i det hele tatt har satt første spade i jorda, sier Kim Nyberg, teknisk direktør i Trimble buildings.

Enklere å ta avgjørelser

Nyberg er i Oslo for å demonstrere selskapets samarbeidsprosjekt med Microsoft, HoloLens, på Tekladagene.

– HoloLens fremkaller hologrammer av modeller og gjør det enklere å ta avgjørelser tidlig i byggeprosjekter, forklarer Nyberg. 

Enkelt fortalt er HoloLens en liten datamaskin man kan ha på hodet med sensorer som lager et kart av området rundt deg og tilpasser det til modellene man ønsker å se. 

– På denne måten blander man hologrammene inn i den virkelige verden, forteller Nyberg. 

Ved hjelp av hologrammer skal arkitekter slippe å lage pappmodeller av bygg og dermed spare penger. <i>Foto: Trimble</i>
Ved hjelp av hologrammer skal arkitekter slippe å lage pappmodeller av bygg og dermed spare penger. Foto: Trimble

Får byggeplassen til kontoret

Planen er at HoloLens skal kunne brukes i alle faser av byggets liv. Fra plan- og designfasen til godkjenningssammenhenger og inspeksjon i etterkant av byggingen. 

– Om man ser på designfasen vil dette blant annet bety at arkitektene ikke trenger å lage pappmodeller av prosjekter, og kan spare en god del penger på det, sier Nyberg. 

Tilsvarende kan prosjektledere foreta godkjenninger helt uten å forlate sitt eget kontor. 

– Man kan få opp byggeplassen i fullskala på kontoret og gå gjennom arbeidet som er gjort uten å bruke tid på å komme seg fra kontoret til byggeplassen. 

Rask utbredelse

Selv om løsningen ikke er på markedet ennå, samarbeider Trimble med en rekke selskaper som tester den ut på byggeplass. 

– Bruken av 3D-modeller er ikke ny, men denne måten å bruke dem på er det. Det er fint å se byggeplasser i 3D på en skjerm, men når du kan gå omkring i modellene, forstår du de på en helt annen måte, sier Nyberg. 

Han tror HoloLens vil være i bruk på de første byggeplasser i løpet av få år. 

– På designsiden tror jeg dette vil være i bruk allerede på slutten av året. Bare se tilbake, for 10 til 15 år siden var det ingen som brukte 3D, det var kun 2D. Nå finnes det knapt en eneste bedrift i byggebransjen som ikke benytter seg av 3D-modeller. På akkurat den samme måten vil hologrammer bli vanlig. Men det vil nok ta noe tid før også små bedrifter benytter seg av det. 

Hva HoloLens vil koste når det kommer ut på forbrukermarkedet er Nyberg usikker på. 

– Utviklingskittet vi har i dag koster 3000 dollar. Men hva prisen vil bli vet jeg ikke, sier han. 

HoloLens er en liten datamaskin man plasserer på hode som kombinerer hologrammer med den virkelige verden. <i>Foto: Trimble</i>
HoloLens er en liten datamaskin man plasserer på hode som kombinerer hologrammer med den virkelige verden. Foto: Trimble

Stort potensiale 

På presentasjonen torsdag var det møtt opp deltakere fra flere av de store norske byggherreselskapene, rådgiverfirmaene og leverandørene. Blant annet Statsbygg, Statnett, Statens vegvesen, Vegdirektoratet, Spenncon, Veidekke, Aas-Jakobsen, Sweco, Avinor, og Norconsult.

Thomas Sousa i Norconsult forteller at han og kollegene gleder seg veldig til dagen de får en egen HoloLens. 

– Vi tror hologrammer har et stort potensiale, særlig på planleggingssiden. Det blir enklere for alle fagfelt å jobbe i modellene samtidig, sier han. 

– Når ser du for deg at dere har en egen HoloLens?

– Så fort som mulig, sier han. 

Og legger til at de mener hologrammer kan være løsningen i alle selskapets fagområder. 

– Det passer like godt til bygg og samferdsel som til energi, sier han. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.