KARRIERE

Slik sier du nei

Forbudtskilt. Nei. Avslag. Si nei. Holde igjen. Ja-menneske. Nei-menneske.
Forbudtskilt. Nei. Avslag. Si nei. Holde igjen. Ja-menneske. Nei-menneske. Bilde: colourbox.com

Svenske Bizwomen konstaterer at mange vil tilfredsstille alle, og leverer følgende fem råd for hvordan du sier nei på en pen måte:

1. Jeg har et annet oppdrag. På denne måten signaliserer du tydelig at du har mye å gjøre. Å ha mye å gjøre er en akseptert grunn til ikke å ta på seg mer arbeid. Få vil spørre deg om hva du er opptatt med.

2. Jeg er ikke best egnet for denne jobben. Er oppgaven for spesialisert eller krever kompetanse du ikke har? Da er det greit å si fra om det med en gang.

3. Jeg kan ikke gjøre det selv, men skal ta ansvar for at det blir gjort. På denne måten tar du ansvar uten å få mer å gjøre. Delegering er tingen.

4. Akkurat nå passer det ikke. Her bør du si hva annet du har å gjøre utenom jobben, for eksempel frivillig arbeid, organisasjonsjobbing, hobbyer eller aktiviteter knyttet til barna. Det viser at du er engasjert, men pass på at du ikke bruker denne for ofte.

5. Jeg kan ikke ta på meg mer akkurat nå. Av og til kan det faktisk være like greit å si det som det er. Hvis du markerer hvor grensene for din arbeidskapasitet går, vil andre etter hvert respektere din tid.

Få rakettstart på karrieren

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.