IT

Slik ser laptopens usynlige kraftfelt ut

Fanget elektromagnetiske felt med kamera.

Ved hjelp av en egenutviklet app har to designere tatt bilder av elektromagnetiske felt.
Ved hjelp av en egenutviklet app har to designere tatt bilder av elektromagnetiske felt.Bilde: Luke Sturgeon og Shamik Ray
9. juli 2013 - 20:02

I forbindelse med en ukelang workshop på Copenhagen Institute of Interaction Design har designerne Luke Sturgeon og Shamik Ray klart å avbilde de usynlige elektromagnetiske feltene rundt dagligdags elektronikk.

Overrasket over responsen

De har blant annet tatt bilder av en Macbook og en liten radio med tynne stråler av lys hengende over seg for å markere kraftfeltet rundt. Kraftfeltet består av magnetiske og elektriske ladninger.

Responsen har ikke latt vente på seg og bildene har gått som en farsott på teknologiblogger og blitt vist av større internasjonale nettaviser.

– Vi hadde hadde ingen anelse om at bildene ville bli så godt mottatt av så mange mennesker. Vi bare snublet over noe vi synes var interessant og håpet at medstudenter og lærere ville like det. Det slo oss aldri at noen andre en gang ville legge merke til det, skriver Luke Sturgeon i en e-post til Teknisk Ukeblad.

Les også: Tok bilder fra verdensrommet med smarttelefon

Visualisere det usynlige

Oppgaven på workshopen var eksperimentere med tradisjonelle fototeknikker for å visualisere usynlige fenomen i hverdagen.

De fikk ikke lov til å redigere eller manipulere bildene digitalt på noen måte i etterkant, bildene du ser er hentet rett ut av kameraet.

For å få til dette stengte de seg inne i et mørkt rom og prøvde seg frem med ulike visualiseringer og prosesser.

De endte med å utvikle sin egen applikasjon som målte de elektromagnetiske feltene og markerte dem med blinkende lys.

For å ta bildene dro de mobilen over det elektroniske utstyret og tok bilder med lang eksponering.

– Da vi fikk i oppgave å gjøre det usynlige synlig, begynte vi å leke med lang eksponering og skriving med lys. Så begynte vi å lese oss opp på elektromagnetiske felt fra hverdagslig teknologi. Siden det er så lite informasjon om det bestemte vi oss for å fokusere på det, med lite informasjon var det mer for oss å utforske og mindre informasjon som kunne påvirke våre ideer, skriver Luke Sturgeon.

Les også: Disse dyrene har superkrefter som industrien streber etter å gjenskape

Overrasket

Selv om det gir flotte bilder, er det foreløpig liten nytte i informasjonen vi får fra dem.

Appen de utviklet kan kun markere de elektromagnetiske feltene, men kan ikke si hvor sterke de er.

– Selv om vi ikke kan si nøyaktig hvor sterke målingene er, ble vi overrasket hvor sterkt feltet rundt en laptop er. Det var så sterkt at det fikk mobilen vi brukte til å hakke, skriver Sturgeon.

Nå jobber de med å bruke funnene sine til utvikle en standardform for å visualisere elektromagnetiske felt rundt forskjellige gjenstander.

Les også:

Moderne bygg dreper mobildekningen

Skal klare 1000 ganger mer datatrafikk

Slik påvirker mobilen flyets sikkerhet  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.