BYGG

Slik reduserte NCC fraværsskader med 40 prosent

Etter å ha innført "Hel inn - hel ut" kurset har NCC opplevd en nedgang i fraværsskader på 40 prosent.
Etter å ha innført "Hel inn - hel ut" kurset har NCC opplevd en nedgang i fraværsskader på 40 prosent. Bilde: NCC/Jesper Stokke
28. aug. 2014 - 11:19

I 2011 lanserte NCC kurset "Hel inn - hel ut". Siden da har nesten 12.000 personer, både i NCC og deres samarbeidspartnere, gjennomført kurset.

– Siden kurset ble innført har vi hatt en betydelig nedgang i arbeidsrelaterte fraværsskader, sier HR-direktør i NCC Construction, Arnt Vidvei.

Økt bevissthet

I 2011 var antall fraværsskader, inkludert underentreprenører, i NCC Construction 41. I 2013 var antallet fraværsskader redusert til 25, som tilsvarer en nedgang på 40 prosent.

– Vi er veldig fornøyde med resultatene, og ser at kurset bidrar til å øke bevisstheten rundt sikkerhet på norske byggeplasser, sier Vidvei.

Han legger likevel til at han ikke tror kurset alene er årsaken til de gode resultatene.

– I tillegg til kurset gjennomfører alle våre ansatte en 40 timers grunnleggende HMS-utdanning. På prosjekter med ekstraordinære forhold får de ytterligere opplæring. Dette er nok også en medvirkende årsak til nedgangen i fraværsskader, sier Vidvei.

Les også: Ny isolasjonsplate er 30 prosent tynnere, gir samme isolasjon

Daglig sikkerhet

Sikkerhetskurset på 30 minutter gir nødvendig basisgodkjenning for å arbeide på NCCs prosjekter i to år.

Underentreprenører og andre får godkjenning for ett år. Kurset er obligatorisk for alle som skal jobbe på NCCs prosjekter, men alle ansatte oppfordres til å gjennomføre kurset som en grunnopplæring i sikkerhet.

– Kurset er en systematisk behandling av de ulike faremomentene som er typiske på byggeplass, og hvordan vi vil at folk skal forholde seg til de. Det dreier seg om alt fra bekledning til bruk av mobiltelefon, førstehjelp, bruk av kjemiske stoffer og hvordan man skal opptre ved brann, forteller Vidvei.

Og legger til at det ikke legges vekt på unormalt farlige situasjoner i kurset.

– Om man skal gjøre arbeidsoppgaver som er ekstra krevende er man veldig bevisst farene rundt det. De fleste mangler den samme bevisstheten rundt oppgaver de gjør hver dag. Det er den bevisstheten vi ønsker å få frem, sier han.

Les også: Byggenæringen satser minst på forskning og utvikling

HMS i fokus

Kurset vil være en del av NCC Construction Norway sin HMS-uke som starter 3. september.

– Her vil samtlige ansatte få muligheten til å gjennomføre kurset. De vil få opplæring og øvelser for å få økt bevisstheten omkring helse, miljø og sikkerhet, sier Veived.

Tilgang til kurset «Hel inn – hel ut» ligger åpent på NCCs hjemmesider, slik at alle som ønsker å gjennomføre kurset kan gjøre det.

Les også:

Ny robot etterisolerer kjellere i gamle bygg

Her kollapser offshorekranen i vannet med lasten på slep

Vil bygge bolighus med «forvokste lego-klosser»  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.