MOBIL

Slik mislyktes Apple og Google

... før de lyktes.

26. apr. 2012 - 11:53

Når man snakker om Apple eller Google i mobilsammenheng dras tankene automatisk til telefoner som Samsung Galaxy S II og iPhone 4S. Disse bygger i det store og det hele på de samme hovedelementene som de første offisielle modellene med iOS og Android: iPhone og HTC Dream (også kjent som T-Mobile G1).

Disse telefonene kan regnes som gjennombruddet i mobilbransjen for både Google og Apple, men det er slett ikke slik at de traff blink uten å ha feilet noen ganger.

TIPS: Følg oss på Facebook, så sier vi fra neste gang vi tar et tilbakeblikk på mobilhistorien.

Her er to av produsentenes tidlige forsøk på å få innpass i mobilverdenen:

Apple: Motorola Rokr E1

Første gang Steve Jobs entret scenen for å presentere en mobiltelefon var ikke da iPhone ble lansert i 2007. To år tidligere hadde selskapet nemlig samarbeidet med Motorola om telefonen Rokr, som ble presentert som "iTunes Phone".

Her var det Motorola som stod bak alt fra operativsystem til design, og det eneste Apple-elementet var egentlig den innebygde iTunes-klienten.

Telefonen ble aldri noen suksess, og det var også interne uenigheter om hvordan en mobiltelefon skulle være. De to selskapene skiltes som uvenner, og i månedene som fulgte vekslet Apple og Motorola på å slenge med leppa om motparten i media.

I videoen nedenfor kan du se Steve Jobs presentere Motorola Rokr.

Google: Google PhoneGoogle Phone så aldri markedet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Den første Android-telefonen du fikk kjøpt i butikken var HTC Dream i 2008, men det var ikke det første produktet Google prøvde å selge inn til operatører og produsenter.

I forbindelse med den pågående rettsaken mellom Google og Oracle har det dukket opp en hel del skisser fra tidlige konsepter, blant annet telefonen du ser på bildet ovenfor.

Med "Google Phone" prøvde selskapet å få med seg T-Mobile på å kjøre ut en mobil der Google stod for maskinvare og tjenester, mens T-Mobile stod for abonnement og dataplan.

Og selv om ikke telefonen på bildet så dagens lys gikk ikke Google fra T-Mobile-lokalene uten å ha plantet et frø. To år senere var det nemlig nettopp T-Mobile som stod for Android-debuten, med T-Mobile G1 (altså T-Mobile-varianten av HTC Dream). 

Suksesshistorier

Vi tipper få kunne forestille seg suksessen Google og Apple har hatt i etterkant av sine første, spede forsøk. I dag har Samsung (som hovedsaklig lager Android-telefoner) og Apple alene omtrent halvparten av smarttelefonmarkedet, mens plattformene som dominerte i 2005, altså Blackberry OS, Symbian og Windows Mobile enten er døde eller døende.

Kilder: Mikeandmaaike, The Verge, AmobilT3

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.