MOBIL

Slik måler iPhone 5 seg mot konkurrentene

iPhone 5 ble lansert i kveld. Vi har sammenlignet den med de nærmeste konkurrentene. 

12. sep. 2012 - 21:50

Som forventet lanserte Apple i dag en ny versjon av iPhone - iPhone 5. Det viste seg at særdeles mange av ryktene som har sirkulert de siste ukene faktisk stemmer, både når det kommer til utseende og spesifikasjoner. 

LES HELE LANSERINGSARTIKKELEN

iPhone 5 har selvsagt fått vesentlig mer krutt enn forgjengeren, 4S.  Skjermen har både blitt større og fått høyere oppløsning, systembrikken har blitt kraftigere, arbeidsminnet har økt og du finner i det store og det hele naturlige oppgraderinger over hele linja. 

Så da er spørsmålet: Hvordan måler den seg mot de nærmeste konkurrentene - Samsung Galaxy S III, LG Optimus 4X HD, HTC One X og Nokia Lumia 920

Vi har startet med å sammenligne de viktigste spesifikasjonene side om side: iPhone 5 ser ut til å matche konkurrentene på det aller meste. 

Det som er helt klart, er at Apple ihvertfall har lukket mye av gapet som var mellom iPhone 4S og konkurrentenes toppmodeller.

Her er noen av de viktigste punktene:

Skjerm

Skjermen i iPhone-modellene har hatt den samme størrelsen i flere år, nærmere bestemt 3,5 tommer. Dette var også et av minuspunktene da vi testet iPhone 4S i fjor, siden samtlige av konkurrentene forlengst har beveget seg over firetommersgrensen. I år har Apple tatt et steg opp, og gitt iPhone 5 en 4-tommers skjerm. 

iPhone 5 har altså hakket mindre skjerm enn toppmodellene hos både Samsung, LG, HTC, Sony og Nokia. Oppløsningen er noe lavere, men denne forskjellen er så liten at den neppe vil være merkbar. Nå er det slik at iPhone-brukere har stått opp og forsvart størrelsen på skjermen i tidligere modeller, nettopp fordi den ikke var "for stor" og dermed lett kunne brukes med én hånd. Dette er nok også mye av årsaken til at Apple har valgt å beholde skjermen smal. 

Samtidig har formatet skiftet, slik at du nå har 16:9-format, altså det som brukes i de fleste filmer. Oppløsningen er økt til 1136 x 640, noe som gir en piksletetthet på drøyt 326 PPI. 

LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen

Maskinvarekraft

Systembrikken i iPhone 5 er en Apple A6, og når det gjelder ingrediensene i denne har Apple foreløpig vært særdeles lite spesifikke. Det eneste vi har fått opplyst er at både prosessoren og grafikkbrikken skal være dobbelt så rask som den som står i A5-brikken i iPhone 4S. Vi tipper det er snakk om en tokjernet Cortex-A15-prosessor, uten at dette er bekreftet.

I tillegg har Apple trolig fått på plass dobbelt så mye arbeidsminne (RAM) - Apple har ikke opplyst om dette heller, men flere antar at iPhone 5 har fått 1 GB, altså like mye som samtlige av konkurrentenes toppmodeller. 

Apple har foreløpig ikke gitt noe mer spesifikk informasjon om systembrikken sin, så nøyaktig hvordan den måler seg mot Samsungs Exynos 4 Quad, Nvidia Tegra 3 og Qualcomms Snapdragon S4-brikker skal vi ikke spekulere for mye i akkurat nå. 

Lagringsminne

iPhone 5 kommer i likhet med forgjengeren med tre forskjellige lagringskapasiteter: 16, 32 og 64 GB. Dette er det samme som Samsungs Galaxy S III, mens resten av konkurrentene har maks 32 GB. 

Minnekortstøtte får du ikke, så her er det fullt når det er, vel, fullt. Dette er forsåvidt også tilfellet med enkelte modeller fra både HTC og Nokia, mens både LG og Samsungs toppmodeller støtter MicroSD-kort. 

Kamera

Kameraet i iPhone 5 har på papiret omtrent samme spesifikasjoner som alle konkurrentene. Bildene skal ifølge Apple være vesentlig bedre enn i forgjengeren, og kameraet skal også være 40 prosent raskere - og dette var særdeles kjapt også i iPhone 4S

Hvordan bildekvaliteten står seg mot for eksempel Nokia-slagskipet Lumia 920 gjenstår å se. 

Batteri

Apple har lagt mye vekt på batteritid da de utviklet iPhone 5. Her lover selskapet 8 timers taletid, 10 timers surfing via Wi-Fi og 225 timers hviletid. Samtlige iPhone-modeller har levert svært bra batteritid, så vi blir overrasket om ikke også den sjette modellen innfrir her. 

Det er imidlertid ikke oppgitt noen spesifikk batterikapsitet.

Holder det mål?iPhone 5 er en sterk oppgradering av forgjengeren. 

Inntrykket vi sitter igjen med etter kveldens iPhone-lansering er at Apple har flikket på det som trengte en oppjustering. Her er det gjort naturlige oppgraderinger over hele linja, og vi føler oss ganske sikre på at telefonen vil oppleves som rask. 

Dersom du allerede er en iPhone-bruker, og har tenkt å fortsette med det, ser dette på papiret ut til å være en fin oppgradering med større skjerm, mer kraft, bedre batteri og mer trådløs teknologi. Spesielt dette med økt skjermstørrelse tipper vi også vil være det som skal til for å få mange til å vurdere å bytte beite. 

Samtidig antar vi at de som kjøpte Galaxy S III, Galaxy Note, Optimus 4X HD eller HTC One X nettopp for å få størst mulig skjerm, ikke er mindre fornøyd med kjøpet sitt i dag enn de var i går. 

Vi har allerede testet tre av mobilene som blir iPhone 5 sine hovedkonkurrenter: 

LES MER:

TEST: Samsung Galaxy S III

TEST: LG Optimus 4X HD

TEST: HTC ONE X

LES OGSÅ: Apple lanserte iPhone 5

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.