GUIDER

Slik kommer du i gang med Windows Phone 8

Her er det du trenger å vite hvis du vurderer en telefon med Windows Phone 8.

Marius ValleMarius ValleJournalist
29. nov. 2012 - 02:49

Etter at Microsoft lanserte sitt nyeste operativsystem for mobiltelefoner, er det mer fristende enn noen gang å vurdere en telefon med Windows Phone som neste mobilkjøp.

Ikke bare fordi operativsystemet har fått flere nye funksjoner, men også fordi mange av ulempene med forgjengeren nå er borte. Den kanskje største nyheten er i så måte at Windows-telefonene nå støtter langt høyere skjermoppløsning, og at produsentene har større frihet til å tilpasse telefonene sine.

LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen

Det er blant annet nå mulig med minnekort, og i motsetning til før slipper du nå å installere spesialprogramvare for å overføre filer til og fra telefonen.

LES TESTER AV WINDOWS-TELEFONER:

TEST: Nokia Lumia 920

TEST: Samsung Ativ S

TEST: HTC 8X

Her er det du trenger å vite dersom du vurderer en telefon med Windows Phone.

INNHOLD:Dette er nytt i Windows Phone 8 (under)Slik kommer du i gang med ny telefonSlik fungerer menyeneSlik får du innhold på telefonen din

 Startskjermen er forbedret i Windows Phone 8.

Dette er nytt i Windows Phone 8

De aller største nyhetene i Windows Phone 8 er strengt tatt de du ikke ser. 

NT-kjerne

Mens Windows Phone 7 var bygget på samme grunnmuren som de eldre Windows Mobile-utgavene, altså Windows CE, er Windows Phone 8 bygge på samme grunnmur som Windows 8. 

Det vil si at Windows Phone 8 kjører på en NT-kjerne. Det er altså - på sett og vis - snakk om en nedskalert utgave av Windows for PC-er her. Dette åpner for en rekke muligheter. Blant annet blir det enklere å bygge inn støtte for ny teknologi.

At operativsystemene har samme kjerne betyr også at apper skrevet for Windows enklere kan porteres til Windows Phone.

I Windows Phone 8 er det også bredere støtte for bakgrunnsprosesser, noe som blant annet åpner for at apper som Skype kan ligge tilgjengelig i bakgrunnen hele tiden.

LES MER: Dette er nyhetene i Windows Phone 8

Ny startskjerm

En av de mest synlige endringene som er gjort i den nye versjonen av Windows Phone er at startskjermen har fått mulighet for fliser i forskjellige størrelser. På forrige utgave kunne du i praksis velge bare én størrelse, og flisene dekket ikke hele skjermens bredde uansett.

Det er også mulig å vise ekstra informasjon fra apper på låseskjermen.Noen WP8-telefoner har støtte for minnekort.

Kraftigere maskinvare

Maskinvaren i Windows Phone 8 er langt kraftigere enn på sjueren. I praksis betyr dette at du nå får støtte for flerkjerneprosessor, HD-skjerm, minnekort og mye av det som manglet i forrige utgave.

En viktig nyhet på maskinvaresiden er støtten for NFC. Denne gjør at du kan lese av NFC-merker og utveksle informasjon med andre NFC-enheter. På sikt skal NFC også kunne brukes til betalingstjenester.

LES MER: Dette trenger du å vite om NFC

Om du har erfaring med Windows Phone 7 kommer du sannsynligvis til å kjenne deg igjen i nettleseren. Denne er tilsynelatende lik. Men denne gangen er det snakk om Internet Explorer 10, som er Microsofts nye nettleser på både PC, brett og mobil. Den inkluderer en anti-phishing-funksjon, som advarer deg om du surfer innom potensielt skadelige nettsider. Ytelsen er også vesentlig forbedret.

Den nye versjonen av Windows Phone kommer med noe som kalles "Barnehjørnet". Tanken bak denne er at du skal kunne legge til apper eller spill du vil at barna skal ha tilgang til. Deretter gir du telefonen til barnet, som kun har muligheten til å kjøre disse.

En annen nyhet i Windows Phone 8 kalles "Rom". Dette er kort fortalt et område hvor du kan dele bilder, notater, og kalender med en gruppe mennesker, som for eksempel familien eller venner. Her er det også mulig å sende lynmeldinger til hverandre.

NESTE SIDE: Slik kommer du i gang med Windows-telefonen din

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.