ENERGI

Slik kan Norge bli en europeisk batterigigant

Nok en gang er Norge favorisert av naturen. Vi har grønn strøm, råmaterialer og ikke minst, dyktige fagfolk.

Går det som adm. direktør Tom Einar Jensen (i midten) i Freyr vil så blir Mo i Rana en av batterihovedstedene i Europa.
Går det som adm. direktør Tom Einar Jensen (i midten) i Freyr vil så blir Mo i Rana en av batterihovedstedene i Europa. Foto: Odd Richard Valmot
11. mars 2021 - 20:30

I dag snakker vi med Tom Einar Jensen om det som kanskje er Norges største industrielle mulighet på mange årtier; batterier.

Da Freyr ble annonsert for under to år siden var det starten på noe som nå ser ut til å utvikle seg til en ny norsk storindustri. Siden har det kommet to andre aktører, men Freyr ligger godt an i løypa. Om et år åpner de den første produksjonslinjen og vekstplanene deretter er aggressive.

Batteriproduksjon er bare en av de tunge industrielle virksomhetene som skal etableres. Slik virksomhet trekker også med seg mange nye industrielle muligheter både opp- og nedstrøms. Norge er godt plassert for å få i gang en betydelig produksjon av råmaterialer.

Alt denne produksjonen krever er strøm. Grønn strøm. Det er et svært godt argument overfor bilindustrien. Den vil ikke produsere grønne kjøretøyer basert på batterier som er framstilt med strøm fra fossil energi.

Tom Einar Jensen har stor tro på at batterier kan bli Norges største industri i løpet av de ti neste årene. Freyr skal gjøre sitt gjennom å bygge produksjonskapasitet og å henge med i teknologikappløpet som pågår over hele verden.

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Elbil – Teknisk sett

TU har også startet podkast om elbiler. Elbil – Teknisk sett vil vanligvis publiseres hver tirsdag ettermiddag, og er tilgjengelig både som rent lydopptak og med video på TU.no.

Her finner du Elbil – Teknisk sett:

Flere norske batterisatsinger, blant annet Sandnes-baserte Beyonder, er tildelt millionstøtte av Innovasjon Norge og tilgang til den europeiske batterialliansen.
Les også

Beyonder-gründer: – Stort at vi blir en del av eliten

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.