ARBEIDSLIV

Slik kan du møte kollegene dine på en helt ny måte: Bytt klær

Den store klesbyttedagen i DNV GL bidrar til mer bærekraftig klesforbruk.

Christine Krugerød i DNV GL tar imot klær som ble levert inn til byttedagen.
Christine Krugerød i DNV GL tar imot klær som ble levert inn til byttedagen. Foto: DNV GL
14. feb. 2020 - 05:15

Møtesalen hos DNV GL ble klesmarked noen timer en helt vanlig arbeidsdag. Mer enn 300 plagg, sortert etter størrelse, type og målgruppe, lå klare.

–  Mange syntes det var morsomt å kikke innom og se om det var noen som ville ha tingene deres, sier Lin Jacobsen Hammer i DNV GL.

Hun fikk ideen til en klesbyttedag fordi hun har barn som arver klær, hun kjøper selv brukt og har hørt om klesbyttedager andre steder.

–  Jeg vil definitivt anbefale andre å ha en klesbyttedag  Vi har opplevd å møte kolleger på en ny måte, og bidrar til et mer bærekraftig klesforbruk, sier Hammer.

Startet med e-post til sjefen sjøl

Hun startet med å sende en e-post til øverste leder for DNV GL i Norge, Tommy Bjørnsen, og fikk tommel opp for klesbyttedag.  

Klærne ble sortert etter størrelse. <i>Foto: DNV GL</i>
Klærne ble sortert etter størrelse. Foto: DNV GL

Sammen med en kollegagruppe i DNV GL gikk de i gang med å forberede. De brukte råd fra Naturvernforbundets hjemmesider og bestemte at alle kunne ta med sju plagg, sko eller tilbehør av ymse slag, til byttedagen.

De sendte e-poster, hang opp plakater og lagde sak til intranettet. Og de fikk inn mange fine ting.

–  Vi var tydelige på at klærne skulle være hele og rene. Mange av tingene vi fikk inn hadde lappen på og hadde aldri vært brukt, sier Hammer.

De åpnet for innlevering to dager, for at folk skulle få en sjanse til hvis de glemte det. I bytte mot hver ting fikk folk et lodd.

Leveringen skjedde i forkant av selve klesbyttet, slik at de hadde tid til å sortere.

Nå begynner klimapartnerskapsforhandlingene med regjeringen. Administrerende direktør i Maritimt Forum, Ivar Engan, presenterer seks forslag.
Les også

Maritimt forum: Insisterer på CO2-fond som beste tiltak for å kutte utslipp

Bergans kom for å reparere

I tillegg hadde Hammer kontakter i Bergans, og kjente til Tour de sy–prosjektet deres. Bergans kom med tre symaskiner og to Esmod–studenter og reparerte turtøy og tursekker mens klesbyttet sto på. Det var også et populært tiltak.

–  Det å få reparert ting ga det en ekstra dimensjon. Det var fint å høre at noen kunne si at de kunne bruke et plagg til det tredje barnet sitt, sier Hammer.

Vis mer

Rundt 50 ulike plagg og sekker ble reparert av Bergans team.

DNV GL har et samarbeid med Røde Kors om klesinnsamling på arbeidsplassen allerede, slik at det var helt naturlig å gi overskuddet til dem.

Hammer jobber selv med bærekraft i DNV GL, og holder blant annet kurs for bedrifter som skal gjennom det grønne skiftet på ulike måter.

Hun har ikke møtt noen som synes det er rart å gå i klærne til en kollega.

–  Vi har ikke opplevd at noen har syntes at det er rart. Jeg har heller inntrykk av at folk er interessert i å se at deres klær blir brukt, sier Hammer.

Snøværet fortsetter på Sørlandet. Her fra Kristiansand sentrum tirsdag
Les også

Fortsatt snøkaos på Sørlandet: – La bilen stå

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.