MOBIL

Slik finner du riktig mobiltelefon

Skal du ha ny mobiltelefon, men er i tvil om hvilken du bør velge? Her er fire tips som får deg i mål. 

12. mai 2010 - 17:11

Å kjøpe ny mobiltelefon er ikke noe man gjør på sparket. Det er ikke uvanlig at det kommer opp mot ti nye modeller i butikkhyllene hver eneste måned, og det er slett ikke lett å holde oversikten over hva som finnes der ute. Særlig dersom du har hatt samme telefon i noen år, og ikke har fulgt med på hva som har kommet ut i mellomtiden vil valget være vanskelig.

Men det er ingen grunn til å fortvile, her er fire punkter som hjelper deg gjennom prosessen.

Tenk nøye over hva du skal bruke telefonen til

Det er fort gjort å falle for fristelsen til å kjøpe  noe du slett ikke har behov for. Om du bruker telefonen til å ringe og sende tekstmeldinger med, og er fornøyd med det, trenger du ikke engang kikke på telefoner til over 2000 kroner.

Samtidig er det verdt å vurdere om det kanskje er på tide å bytte ut musikkspilleren din med en dugbar mobiltelefon. Eller kanskje du vil ha et kamera du kan ha med deg overalt, og som greier å ta bra nok bilder til at de kan fremkalles i vanlig 11 x 17 cm-format.

Når du vet hva du har tenkt å bruke din neste mobiltelefon til, er det over til neste punkt.

Les tester!

Den beste måten å unngå å kjøpe katta i sekken på, er å lese andres erfaringer med telefonen. Det finnes i dag flere nettmagasiner som spesialiserer seg på forbrukerelektronikk, og testene skrives av personer med bred erfaring, og som har prøvd de aller fleste mobiltelefonene på markedet.

Her er lenker til testseksjonen hos fire norske nettsteder:

Det anbefales å lese flere tester, da det ofte fokuseres på litt forskjellige aspekter ved telefonen hos de forskjellige nettstedene. Vanligvis finner du i tillegg leserkommentarer under testene. Det anbefales å lese disse, da det ofte påpekes ting som ikke er nevnt i testene.

Sjekk priser

Prisen på én og samme mobiltelefon kan svinge helt vanvittig fra forhandler til forhandler. Du må derfor ikke finne på å slå til hos den første butikken som fører telefonen du er ute etter. Den enkleste måten å finne best pris på, er å bruke en nettbasert prisguide.

To prisguider du kan bruke:

Du bør ikke basere kjøpet utelukkende på informasjon på prisguider, da ikke alle forhandlere er registrert hos disse. Når du har funnet den laveste prisen, bør du i tillegg sjekke opp hva andre butikker tar for telefonen du har sett deg ut.

Sammenlign alternativene

Selv etter å ha lest et dusin tester, er det vanlig å være i tvil om hvilken mobil man bør velge. I dag er det for eksempel mange som er i tvil om hvorvidt de skal velge Sony Ericsson X10, HTC Legend eller HTC Desire, som alle er i samme sjanger, men med forskjellige styrker og svakheter.

Les også: Sammenligning av X10, Legend og Desire

Selgeren i en mobilforretning kan også være til stor hjelp. Du trenger ikke være bekymret for å bli lurt i en fysisk mobilforretning. De ansatte har ofte god greie på mobilteleofner, og konkurrerer i tillegg mot nettbutikker, som oftest er billigere. Da nytter det ikke å drive med villedende kundebehandling. I mobilbutikken kan du dessuten ofte se nærmere på mobilen før du kjøper den.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.