KARRIERELONN

Slik får du mer lønn

Penger. Kroner. Mynter. Sedler. Lommebok. Personlig økonomi. Økonomi. Lønn. Lønnsnivå. Lønnsforhandlinger. Lønnsoppgjør. Inntekt. Inntektsnivå.
Penger. Kroner. Mynter. Sedler. Lommebok. Personlig økonomi. Økonomi. Lønn. Lønnsnivå. Lønnsforhandlinger. Lønnsoppgjør. Inntekt. Inntektsnivå. Bilde: Dag Yngve Dahle
Håkon Malkomsen
14. mai 2008 - 22:55

Hemmeligheten er å gjøre deg selv synlig på arbeidsplassen.

Hvis du klarer å gjøre sjefen din oppmerksom på de resultater du skaper for bedriften, øker dine muligheter for høyere lønn, skriver Forbes.com i sin guide til høyere lønn.

Bedre lønn i nedgangstid?

I både opp- og nedturer vil flinke ansatte belønnes, ifølge den amerikanske rekrutteringseksperten Doug Arms fra Ajilon Professional Staffing.

Mange bedrifter velger bevisst å investere i ansatte i nedgangstider for å øke mulighetene for å komme styrket ut av dem.

Det er naturlig nok de medarbeiderne som henter nye kunder og reduserer bedriftens kostnader som har størst mulighet for en lønnsprat med sjefen, mener Arms.

- Nøkkelpersonell vil få jobb, uansett lav- eller høykonjuktur. Men i gode økonomiske tider, som Norge er inne i nå, vil bedriftene ha vanskeligheter med å få folk, uansett kvalifikasjoner. Dermed er det gode muligheter for norske arbeidstakere til å be om høyere lønn nå, sier forsker Harald Dale-Olsen ved Institutt for samfunnsforskning.

Les også:
Vil ha større lønnsforskjeller
De mest pengekåte studentene


Hvordan?

  • Forberedelse

Det er viktig at du stiller forberedt, og kan dokumentere de positive resultatene du har skapt for virksomheten. I tillegg må du kartlegge hva andre ansatte med dine kvalifikasjoner er verd i arbeidslivet. Ta kontakt med et bemanningsbyrå som er spesialisert innenfor din bransje.

  • Selve lønnspraten

Vær positivt innstilt! Hvis du ikke får det du vil ha, ikke true med å forlate bedriften. Det er nå du skal bevise overfor sjefen hvor mye du bidrar til driften.

Presentér sjefen din for hva andre med dine kvalifikasjoner tjener. Men unngå at tonen blir konfronterende.

- Ikke si: "Du underbetaler meg!", sier rekrutteringsekspert Arms til Forbes.com. Si noe slikt: "I lys av hva jeg har utrettet for bedriften, (her nevner du hva du har gjort), ønsker jeg å prate om hva jeg er verd for bedriften."

  • Hvis du får nei

Vær forberedt på avslag, men ikke forvent det. En mulig utvei er å foreslå frynsegoder istedenfor lønn. Det kan være alt fra mer ferie til jobbrelaterte kurs.

- Lønn er bare én del av godtgjørelsen for arbeid. Man bør tenke seg en helhetspakke som er skreddersydd den enkeltes behov, sier forsker Dale-Olsen.

Han nevner barnehageplass for småbarnsforeldre og videreutdanning til nyutdannede som eksempler på målrettede frynsegoder.

En annen mulighet er å spørre sjefen din hva du kan gjøre de neste seks månedene for at en fremtidig lønnsforhandling skal få et positivt utfall for deg. Be sjefen din være så spesifikk som mulig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.