MOBIL

Slik får du DVD-ene dine over på mobilen

Det er enklere enn du tror.

18. mai 2010 - 18:43
Vis mer

Vi har vel alle noen filmer vi enkelt og greit ikke går lei av, og gjerne ser gang på gang. Men det er slett ikke alltid du har tilgang til sofaen og DVD-samlingen din når du har et par timer å slå ihjel, og da kan det være greit å ha tilpasset yndlingsfilmene sine til mobiltelefonen.

Les også:

Hva trenger jeg?

Prosessen for å få filmene spillbare på mobiltelefonen er langt fra så omfattende som man skulle tro. I denne guiden valgte vi å bruke et alt-i-ett-program som både lot oss rippe og konvertere DVD-ene i en og samme prosess. 

Sjansen er stor for at du allerede har det utstyret du trenger for å komme i gang:

  • PC med DVD-rom
  • Internett (For å hente ned programvare)
  • Yndingsfilmene dine

1: Hent ned nødvendig programvare

Det finnes et stort utvalg av programmer som både kan rippe DVD-ene dine og konvertere dem.  Vi brukte det første programmet vi kom over: FreeStar DVD Ripper. Dette er et gratis lettvektsprogram med de grunnleggende funksjonene for å rippe og konvertere DVDer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Om du er Mac-bruker, kan du hente ned Handbrake, som er et utbredt program for å rippe DVDer til mobiltelefonen. Dette finnes til alle operativsystem, og er gratis. Vi har ikke prøvd denne programvaren selv, men har registrert at den har fått gode tilbakemeldinger.

Om du har en Apple iPhone eller iPod, bør jobben være ekstra enkel med Handbrake. Her kan du nemlig velge “iPhone” i menyen og trykke “start” så mekker programmet en ferdig tilpasset filmfil til deg.

2. Tilpass videoen for mobiltelefonen din

Før du starter rippeprosessen, er det et par innstillinger du må gjøre. I motsetning til hva man skulle tro, er det ikke nødvendig å velge like høy oppløsning som den du har i mobilskjermen. Det viktigste er velge den samme formfaktoren. Om skjermbildet på telefonen er i 16:9-format, kan du for eksempel velge 480 x 270 pikslers oppløsning. Da får du vist filmen i fullskjerm, istedenfor at det legges til sorte "rammer" rundt videoen. 

Vårt mål var å tilpasse videofilene våre for Sony Ericsson X10. Skjermen i denne telefonen har en oppløsning på 854 x 480 piksler (16:9) og en størrelse på fire tommer.  Vi hadde to hovedkriterier for det ferdige resultatet: Filene skulle ikke ta for mye plass, samtidig som bilde- og lydkvaliteten skulle holde et akseptabelt nivå. Her er innstillingene vi brukte:

  • Oppløsning: 480 x 270 piksler (16:9)
  • Hastighet: 25 bilder i sekundet
  • Videokvalitet: 512 Kbps
  • Lydkvalitet: 128 Kbps
  • Video-kodek: MPEG4
  • Lyd-kodek: AAC
  • Filtype: .mp4

Med disse innstillingene fikk vi ferdige filmfiler med en størrelse på mellom 500 og 600 MB, alt etter lengden på filmene.  Kvaliteten burde holde i bøtter og spann for en mobiltelefon, men du kan dømme selv ut fra videoen nederst på siden.

Selve rippingen er en tidkrevende prosess, og du må belage deg på å vente minst en halvtime per film. Trøst deg med at det er verdt ventetiden når du kjeder vettet av deg på en øde bussholdeplass.

4. Overfør filen til mobiltelefonen

Når du har rippet og konvertert videofilen til det formatet du ønsker, er det klart for siste ledd før du kan nyte filmen på mobilskjermen: Overføre filen. Om du har en PC som støtter det, kan du bruke Bluetooth, men vi anbefaler at du går for den gode, gamle og trofaste datakabelen, som er flere ganger raskere.

Med mindre du har bommet på filformatet, eller noe har gått galt i rippeprosessen, er du nå klar til å se filmen din på mobiltelefonen.  Verre er det altså ikke.

Eksempelvideo, Sin City rippet for Sony Ericsson X10

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.