T2

Slik er Nikons nye speilløse systemkamera

Det har gått opp for både Nikon og Canon at forbrukerne ikke alltid vil ha speil i systemkameraene

7. apr. 2015 - 18:40

Både Nikon og Canon har sine røtter i speilreflekskameraer. Men begge de to fotogigantene har skjønt at mange også vil ha systemkameraer uten speil. Nå kommer Nikon med sin nye utgave av Nikon 1 og Canon slipper snart sin nye EOS M3.

– Tanken bak Nikon 1, som vi lanserte for fire år siden, er at kameraet skulle være et lite systemkamera. En liten sensor gir kameraet svært god dybdeskarphet. Nå kommer nye Nikon 1 J5 og det er en betydelig oppgradert utgave av kameraet. Alt er nytt utenom optikken, sier Nikons europasjef, Björn Nordgren.

Les også: Slik gjør du mobilen om til et proft termokamera

Halve markedet borte

I løpet av noen år har omtrent halvparten av fotomarkedet forsvunnet. Folk bytter ikke kamera i samme takt som de bytter mobiltelefon og kameramobilene har overtatt mye av markedet kompaktkameraene hadde før. Selv speilreflekser, som lenge solgte godt har tilbakegang i salget. De fleste som ønsker seg et slikt, har kjøpt et allerede.

– Alle markedssegmenter i Europa faller i omsetning, men speilløse kameraer faller minst. Norge er litt spesielt, for her øker speilløse systemkameraer litt i omsetning, sier Nordgren.

Les også: Nytt Nikon-kamera lar deg zoome tett på månen

 

Tøffeste modell: Nikon 1 J5 i helsort med det største objektivet som zoomer fra 10 til 100 mm.
Tøffeste modell: Nikon 1 J5 i helsort med det største objektivet som zoomer fra 10 til 100 mm.

Litt retro

Med Nikon 1 J5 har selskapet bygget alt på nytt. Kameraet har fått et utseende som kan minne litt om modellene slik de så ut i den analoge tidsalderen. Kontrollene er blitt forenklet og gjort lett tilgjengelige i form av hjul og knapper.

Kameraet her også fått en utfellbar tretommers søkeskjerm som kan vippet helt opp slik at man kan få tatt de viktige selfiene. Skjermen er berøringsfølsom og har pek-fokuser-og-ta bildeautomatikk.

Det meste av nyhetene finner vi likevel på innsiden. Sensoren har det samme formatet som tidligere, som Nikon kaller CX. Det er en sensor med et diagonalmål på rundt 16 mm som ble lansert i forbindelse med den første Nikon 1 modellen.

Nyheten denne gang er at dette er en helt ny sensor. Den har 20,8 megapiksler og er baksidebelyst. Det vil si at den er bygget med ledningsnettet på baksiden av sensoren slik at mer av det lysømfintlige arealet utnyttes.

Test av Action-kamera:Alltid klart til dyst, ekstrem vidvinkel og tvers igjennom morsomt

Kjapp

Autofokus har vært et svakt punkt i mange speilløse systemkameraer. Nikon 1 har vært bra på dette området, men den nye modellen er enda bedre. Her finner vi 171 sensorpunkter for autofokus. 105 av dem er fasedetekterende og resten kontrastdetekterende. Til sammen sørger de for rask fokusering, både når man tar bilder og video av stillestående og bevegelige objekter.

– Kameraet kan ta 20 bilder i sekundet i full oppløsning med følgende autofokus. Og det kan ta video med 120 bilder i sekundet i 720p oppløsning. Går du lenger ned i oppløsning klarer J5 1200 bilder i sekunder. Det kan ta video i 1080p med 60 bilder i sekundet og da er det også mulig å ta inntil 20 stillbilder i full oppløsning samtidig i hvert videoklipp, sier Nordgren.

Det kamerat ikke klarer er å ta er 4K video med mer enn 15 bilder i sekundet.

Les også: Trenger vi egentlig noe annet enn mobilkameraet?

Intelligens

Det er ikke alltid like lett å ta det perfekte bildet, men Nikon mener de har gjort det enklere. Holder du fotoknappen halvt nede tar kameraet 20 bilder og så spiller dem tilbake om og om igjen til du finner det beste. Da trykker du knappen helt ned og så lagres det bildet mens resten slettes.

– Vi har jo skjønt at deling er svært viktig for brukerne. Derfor er både NFC og wifi bygget inn i J5. Holder du en NFC-telefon bort til kameraet opprettes en forbindelse som gjør det lett å overføre bilder, sier han.

Youtube tester ny videokvalitet: Youtube eksperimenterer med ny kvalitet: Kneler maskinen din når du ser på?

Selfiekamera: Nikon 1 J5 kan ta selfies ved å slå opp skjermen. I stedet ble det her foreviget med et Canon kamera.
Selfiekamera: Nikon 1 J5 kan ta selfies ved å slå opp skjermen. I stedet ble det her foreviget med et Canon kamera.

Åtte objektiver

Nikon har laget åtte ulike objektiver til Nikon 1-serien. Flere av dem kommer i såkalte kits hvor hus og ett eller to objektiver leveres som en pakke. Det aller billigste er huset alene for de som har objektiver fra før. Det vil koste 4190 kroner.

Med et 10 – 30 mm objektiv må det en tusenlapp mer til. For ytterligere 1600 kroner får man et 30 – 100 mm objektiv i tillegg, men det aller dyreste kit-et kommer med et 10 – 100 mm objektiv til 7190 kroner.

Til sammenlikning vil Canons nye EOS M3, som har en vesentlig større APS-C sensor, komme på rundt 6500 kroner med et 18 – 55 mm objektiv

Les også:

Nå blir det endelig bedre å være HBO Nordic-kunde

Anders fotograferer nordlyset fra internett  

Derfor frykter ikke Nikon smarttelefoner lenger

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.