BYGG

Slik er den perfekte byggeleder

Mona StrandeMona StrandeJournalist
3. jan. 2008 - 07:40

– Byggelederens hovedoppgave er å være prosjektets oljekanne. Som byggeleder er det din oppgave å sørge for at prosjektet glir smertefritt. Mange er ikke klar over hvilken sentral rolle de har, sier regiondirektør Jørgen Hals i Skanska Norge.

Onsdag holdt han et innlegg om hva entreprenørene ser på som den perfekte byggeleder under Kursdagene i Trondheim.

Mindre fokus på fag

Hals er klar på hva som er viktige egenskaper en god byggeleder må inneha. Han mener kravet om faglig dyktighet ofte veier tyngre enn det kanskje burde.

– En god byggeleder skal ha gode kommunikasjonsevner, være strukturell, løsningsorientert og beslutningsdyktig. Det å kunne kommunisere, se løsninger istedenfor begrensninger og sørge for å få myndighet fra byggherren så de kan ta viktige avgjørelser fort er vel så viktig som å ha mye fagkunnskap, sier Hals.

God kjemi avgjørende

Han sier det er noen byggeledere som klarer å være "oljen i maskineriet", men at dette er veldig personavhengig.

Følgende er tendenser han ser hos dårlige byggeledere:

  • De har et sterkt markeringsbehov.
  • De fokuserer på å vise at arbeidet gir resultater ved å avslå EO-er uten at det nødvendigvis er berettiget.
  • Altfor mange bidrar til å skape konflikter, på grunn av dårlig samarbeidsklima i forhold til entreprenøren eller andre parter.

– Det er ikke alltid byggelederen som er årsaken til konfliktene. Men det viktige er å finne en god kjemi mellom byggeleder, byggherre og entreprenør. Da blir prosjektet garantert mye bedre, sier Hals.

Hva med framtiden?

For et vellykket samarbeid håper han det i framtiden vil bli vanlig med et oppstartsmøte med fastlegging av hele prosjektets og den enkeltes mål, og at det i større grad åpnes for å kunne skifte ut enkeltpersoner som ikke bidrar positivt i samarbeidet.

Han håper å se byggeledere som kjennetegnes ved helhetstenkning, ydmykhet og åpenhet. Byggeledere som blir en del av prosjektteamet, er HMS-engasjerte og bruker sin kunnskap som en aktiv bidragsyter istedenfor en kritiker.

– Byggelederen må gå fra rollen som kontrollør og referent til å være en samarbeidspartner med samme mål som de andre i prosjektet, sier Jørgen Hals.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.