T2

Slik endrer du taster på tastaturet

Caps lock er ikke bare for kommentarfelt-bøller.

Denne tasten er en levning fra skrivemaskinens dager.
Denne tasten er en levning fra skrivemaskinens dager. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
6. juni 2015 - 09:08

Caps lock

«Caps lock» har sine røtter tilbake til 1914, da tasten «shift lock» ble introdusert på skrivemaskinen Remington Junior. Hensikten var å gjøre det enklere å skrive store etter hverandre, ettersom «shift»-tasten var tung å trykke inn. Ved å legge til denne «shift lock» kunne raden med metallarmer for store bokstaver låses på plass slik at du slapp å bli sliten i lillefingeren.

I 1970 var «shift lock»-tasten inkludert på tastaturet til Datapoint 2200, mens den i  1973 dukket opp på Xerix Alto under navnet «lock». IBM laget det første tastaturet med tasten «caps lock», og  introduserte et 101-tasters PC-tastatur i 1984, med tasten plassert der hvor den er vanlig å finne i dag. Siden har tasten vært å finne på stort sett alle PC-tastaturer. Senere ble den også overført til skjermtastaturer på smarttelefoner.

Chromebook, PC-er basert på Googles Chrome OS, har som standard en søketast der hvor «caps lock» vanligvis er plassert.

Idéen om at store bokstaver tilsvarer roping stammer fra Usenet, hvor det kun var mulig å poste ren tekst.

Kilder: capsoff.org, mashable.com

Om vi skulle kåre den tastaturtasten vi likte minst på et vanlig PC-tastatur, hadde «caps lock» antakelig stukket av med seieren.

Denne tasten, hvis eneste funksjon er å gjøre alle bokstaver til VERSALER, er en etterlevning fra skrivemaskintiden, og er i dag stort sett bare utbredt hos kommentarfeltbøller.

Det er antakelig flere enn undertegnede som først og fremst bruker denne tasten ved uhell. En skal trykke «shift», men bommer og ender opp med å trykke «caps lock» i stedet.

Guide: Lønner det seg å kjøpe mobil med abonnement?

Kan deaktiveres

Plagsomt når du for eksempel har skrevet uten å se på skjermen, eller forsøker å taste inn et passord.

Det er mulig å deaktivere tasten, eller gi den en ny funksjon. Det gjelder ikke bare «caps lock», men også alle andre taster på tastaturet. Altså kan du modifisere taster du aldri bruker, for eksempel «Insert», eller «pause/break»-tasten som har sine røtter i telegraftiden.

Det forutsetter nødvendigvis at du ikke bruker disse tastene. Det kan blant annet være mulig at du bruker programmer hvor disse tastene er nødvendige.

Du kan endre tasteoppsettet i både Windows og OS X.

Les også: Slik finner du ut hva Google vet om deg

Keytweak lar deg endre og deaktivere taster på tastaturet ditt.
Keytweak lar deg endre og deaktivere taster på tastaturet ditt. Skjermdump

Slik går du frem i Windows

I vårt tilfelle har vi fokusert på «caps lock», og vi ønsker å endre funksjonen på den slik at den fungerer som en vanlig «shift»-tast.

Det er flere måter å gå frem på. Du kan for eksempel gjøre endringer i registeret til Windows manuelt om du er komfortabel med det. Da er du antakelig også i stand til å pønske ut hvordan det skal gjøres.

Om du ikke vil rote i registeret, kan du som oss forsøke programmet Keytweak. Dette gir deg oversikten over tasteoppsettet på PC-en din.

Det er tre måter å endre tastene på. Du kan velge tast i den grafiske fremstillingen, kjenne igjen et tastetrykk, eller velge både tasten som skal byttes og hvilken den skal erstattes med ved hjelp av tastetrykk.

Det hele er ganske selvforklarende. Velg tast i programmet, og deretter hvilken tast som skal tilordnes i stedet. Vil du bare deaktivere velger du «Disable key». Endringene vil vises i vinduet nede til høyre i programvinduet.

Les også: Kameraet kan spare deg for hundretusener - slik får du det på mobilen

Endrer registeret

Keytweak gjør endringer i registeret til Windows. Dermed må Windows startes på nytt hver gang du gjør en endring.

Etter omstart vil endringene være i effekt. Vi valgte å gjøre «caps lock» om til en vanlig «shift»-tast, men du kan bruke den til annet nyttig også.

Om du senere angrer på endringene du har gjort, kan du når som helst fjerne disse ved å velge «Restore all defaults».

Programmet fungerer i Windows 8.1, men siden det gjør endringer i beskyttede deler av registeret kreves det at du har administratorrettigheter på PC-en.

Vi har lastet ned Keytweak fra Softpedia, og det er gratis og reklamefritt.

Facebook på mobilen? Facebook på mobilen? Disse triksene gjør hverdagen din enklere

Karabiner er et avansert OS X-program som lar deg endre svært mye på tastaturet på Mac-en din.
Karabiner er et avansert OS X-program som lar deg endre svært mye på tastaturet på Mac-en din. pqrs.org

Slik går du frem i OS X

Det er mulig å deaktivere enkelte taster i systeminnstillingene på OS X. Du går til systemvalgene, velger tastatur og modisfiserer det derfra.

Vil du har mer omfattende muligheter til å endre på alle tastene på tastaturet, kan du prøve programmet Karabiner.

Dette lar deg endre tasteoppsett, lage makroer og slikt. Nå skal det sies at vi i mangel av en Mac å teste det ut på ikke kan si så mye om hvor bra det fungerer. Vi har i alle fall forstått at det gir deg svært mange endringsmuligheter.

Du finner Karabiner på utviklerens nettside. Programmet er gratis.

Les også: 9 smarte Spotify-triks

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.