T2

Kameraet kan spare deg for hundretusener - slik får du det på mobilen

Disse appene gir deg bevis når uhellet er ute.

Om uhellet først er ute, kand et være lurt å ha dokumentasjon på forløpet. Du trenger ikke å kjøpe et eget kamera. Mobilen din kan også gjøre jobben.
Om uhellet først er ute, kand et være lurt å ha dokumentasjon på forløpet. Du trenger ikke å kjøpe et eget kamera. Mobilen din kan også gjøre jobben. Bilde: Colourbox/Apple/montasje
Marius ValleMarius ValleJournalist
24. mai 2015 - 08:00

Om du frekventerer YouTube har du antakelig fått med deg de mange videoene av trafikkulykker fra Russland.

Slike videoer fra norske veier dukker også oftere opp i norske nettaviser, innsendt av tipsere. Det finnes eksempler på at videoopptak har endret utfallet i forsikringssaker.

Har du et dashbordkamera kan opptak i noen tilfeller bidra til å klargjøre skyld om du havner i en ulykke. Det forutsetter nødvendigvis at de vesentlige delene av situasjonen er fanget på film.

Stor oversikt: Stor oversikt: Her er rekkevidden til alle elbilene du kan kjøpe i Norge

Er det lov å filme i bilen?

Som hovedregel kan du grovt sett fotografere hva som helst på offentlig sted i Norge. Det er dermed ikke ulovlig å filme medtrafikkanter med et slikt kamera.

Å publisere videoer, for eksempel på Facebook, er en annen sak. Juridisk rådgiver i Datatilsynet, Rannveig Bakke Tvedten, sier til Aftenposten at du kan risikere at den du filmer føler at retten til privatliv er krenket. Det kan du potensielt bli trukket for retten for.

Fanger du en situasjon du ønsker å dele, bør du i alle fall sørge for at de involverte er anonymisert. Det er likevel ikke helt uproblematisk, spesielt på mindre steder.

Det er tross alt ikke vanskelig å se for seg at hele bygda vet hvem som kjører akkurat den bilen du har filmet, selv om registreringsnummeret er sladdet.

Det lureste er antakelig å unngå å publisere video fra dashbordkameraet først som sist.

Les også: Denne Golfen har rallymotor og to elmotorer

Du kan bruke mobilen

Et dashbordkamera koster fra noen hundrelapper til flere tusen. De pengene kan du kanskje spare deg, ved å bruke smarttelefonen din i stedet.

Du har den tross alt med deg uansett, og det eneste som trengs er en vindusmontert mobilholder, en lader og en app. Telefonen har aksellerometer som kan registerere brå bevegelser, og GPS som kan logge posisjon.

Det finnes mange slike apper til alle smarttelefonplattformer, og vi har ikke testet alt som finnes der ute. Av det vi har prøvd, har vi funnet en favoritt til hver plattform.

Les også: Tre GPS-apper du bør laste ned

Autoguard har mange smarte funksjoner, inkludert mulighet til å vise kart og hastighet når du spiller av opptak.
Autoguard har mange smarte funksjoner, inkludert mulighet til å vise kart og hastighet når du spiller av opptak.

Android: Autoguard

Vil du bruke mobilen som dashbordkamera er det en stor fordel å ha Android-telefon. Enkelt og greit fordi Android ikke har de mange begrensningene som iOS og Windows.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Android tillater at en app kan bruke kameraet selv om den ligger i bakgrunnen. Det gjør det mulig å både filme og bruke en navigasjonsapp eller spille musikk. Det er ikke mulig på iOS eller Windows. Du vil også kunne ta opp lyd i videoene selv om du spiller musikk over Bluetooth. Android er svært fleksibelt, rett og slett.

Disse mulighetene er utnyttet til fulle i vår favorittapp Autoguard. Her kan du for eksempel sette appen til å automatisk begynne å filme når du kobler deg til bilens Bluetooth, og automatisk avslutte når du kobler deg fra.

Appen støtter bakgrunnsopptak. Dermed kan du bruke andre apper, eller skru skjermen helt av om du så ønsker. Appen vil også fortsette å filme selv om du snakker i telefonen.

Video, spesielt i full HD, tar mye lagringsplass. Du velger imidlertid selv en lagringsgrense. Når denne passeres sletter appen automatisk den eldste videoen. Det kan være lurt å skaffe et minnekort, ettersom appen konstant vil forbruke plassen du har satt av.

TU tester elmotorsykler: TU tester elmotorsykler: «Herre min hatt, så morsomt!»

Kan starte automatisk

I bruk er Autoguard enkel og grei. Du starter opptaksmodus og trykke på opptaksikonet. Du kan også sette appen til å automatisk starte opptak når appen starter.

I opptaksvinduet kan du sette videokvalitet, fokusmodus, og eksponering. Her kan du også vise et kart i et eget vindu. Du kan også vise hastighet og et kompass.

Om det oppdages brå bevegelser som tolkes som kollisjon, kan appen automatisk lagre videoen. Disse kan du sette til å være skrivebeskyttet slik at de ikke slettes.

Ved avspilling av videoer vises ikke bare videooptaket, men også hastighet, og dine bevegelser i et kart. Det forutsetter at du spiller av videoen i appen. Spiller du den av andre steder vises kune videoopptaket, men data om hastighet og posisjon lagres i en undertekstfil.

Vi liker i det hele tatt fleksibiliteten i Autoguard, og mulighetene for å nærmest automatisere hele prosessen. Vi setter mobilen i holderen, kobler til laderen, og tenker ikke mer over den saken.

Om vi skal klage over noe, må det være at telefonen blir litt treg når appen kjører i bakgrunnen. Ikke noe stort problem, ettersom du uansett ikke skal fikle med den mens du kjører.

Autoguard får du gratis i Google Play, men vi anbefaler deg å bruke de 18 kronene fullversjonen koster. Da får du bakgrunnsopptak, HD-video, kartvisning og mange andre nyttige funksjoner.

Les også: 20 smarte tips og triks til Galaxy S6

iOnRoad er ikke den aller beste dashbordkameraappen, men mange nyttige og stilige ekstrafunksjoner gjør den likevel til en favoritt.
iOnRoad er ikke den aller beste dashbordkameraappen, men mange nyttige og stilige ekstrafunksjoner gjør den likevel til en favoritt.

iPhone: iOnRoad

Det finnes mange dashbordkameraapper til iOS, men en av våre store favoritter er en som egentlig ikke briljerer.

iOnRoad har basisfunksjonene, altså tar den opp video. Du må selv huske på å starte opptaket når du skal kjøre, og kvaliteten på de lagrede opptakene er ikke veldig god. De har lav bildefrekvens, og lagres uten lyd. Gamle opptak må du selv slette fra telefonen manuelt når du vil frigjøre plass.

Det fungerer godt nok til ren dokumentasjon av hendelsesforløp.

Den er likevel svært interessant på grunn av ekstrafunksjonene. Hør bare:

Den kan registrere avstanden til bilen foran deg, og advare deg om du ligger for nærme bilen foran deg. Den kan også advare deg om du er i ferd med å havne utenfor kjørefeltet ditt, og lese skilt.

Den kan også analysere hvor økonomisk du kjører. Den inkluderer musikkspiller, slik at du kan spille musikk lagret på telefonen din mens den filmer.

En ganske så funksjonsrik app, får vi si.

Vi innrømmer at vi var skeptiske til hvor bra alle ekstrafunksjonene ville fungere. Det viste seg ganske raskt at appen hang med på det meste.

Den markerer kjørefeltet vårt i grønt, og advarer oss med lyd og signal når vi prøver å legge oss langt ut. Den sliter av og til når vegmerkingen er dårlig, men det er forståelig. I krappe svinger kan den også ha litt problemer med å avgjøre hvor veien faktisk er, spesielt i kombinasjon med svak vegmerking.

Les også: Denne kamera-dronen følger etter deg over alt

Leser fartsgrensen

Avlesing av skilt fungerer også bra. Appen registrerer kun fartsgrenseskilt, men ikke skilt om opphevet fartsgrense. Vi har også opplevd at den mente at fartsgrensen ble 30 km/t, uten at det er noe skilt som angir dette på stedet, og at den av og til overser skilt. Det gjelder å følge med, med andre ord.

iOnRoad har en rekke nyttige funksjoner, som måling av avstanden til bilen foran deg.
iOnRoad har en rekke nyttige funksjoner, som måling av avstanden til bilen foran deg. Marius Valle
Mest spennende er funksjonen som viser deg avstand til bilen foran, enten i meter eller i sekunder. Så snart den oppdager en bil, spretter det opp et merke med avstand over bilen. Så lenge du er minst 1,2 sekunder fra bilen foran, er merket grønt. Under dette er det gult ned til 0,8 sekunder, og rødt med advarsel fra 0,5 sekunder.

Vi merker oss at avstanden ser ut til å være rimelig presis på korte avstander, fra ett til to sekunder. Over dette blir den ofte langt mindre presis. Vi ville altså ikke stolt helt på dette. Likevel kan det være en grei påminner om å holde avstand.

Appens instruksjoner sier at telefonen må monteres slik at den står i 90 grader mot veien. Vår universalholder kan bøyes hit og dit, og er åpenbart en feilkilde når ting ikke fungerer som det skal.

Om vi skulle bruke denne appen daglig hadde vi nok valgt en avstivet løsning som sørget for at telefonen alltid sto i samme posisjon.

iOnRoad koster 19 kroner i App Store.

PS: iOnRoad finnes også til Android, og støtter der kjøring i bakgrunnen. Da får du advarsler om avstand og felt selv om appen ikke er fremme. Vi har imidlertid ikke testet den på Android.

Om du ikke er interessert i ekstrafunksjoner, finnes det andre apper å velge mellom. SaveDrives, for eksempel. Denne har kartvisning med sporing, viser hastighet og video i samme bilde. Gratis er den også.

Les også: Koster en fjerdedel av Iphone 6 og har et imponerende kamera

En enkel dashbordkameraapp til Windows Phone.
En enkel dashbordkameraapp til Windows Phone.

Windows: Auto Witness

Utvalget av dashbordkameraapper i Windows Store er magert sammenliknet med App Store og Play. En variant av den enkle typen er Auto Witness.

Denne vil autolagre videoer om den registrerer kollisjon. Du kan også trykke på skjermen for å lagre manuelt. Da lagrerer den en periode før og etter du trykket eller den registrerte kollisjon.

Videoene kan du også synkronisere med SkyDrive om du ønsker.

Auto Witness er gratis i Windows Store.

Les også: Nå blir det vanskeligere å få bilen gjennom EU-kontrollen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.