IT

Slik bygger du din egen teslaspole

... som kan spille musikk

Teslaspoler er svært anvendelige musikalske anretninger. Artister har styrt dem med hendene ved hjelp av et Kinect-kamera og noen har spilt Imperal March med Stavanger Symfoniorkester.

Nå er det snart mulig for enhver å bygge sin egen lille musikalske teslaspole. Tinytesla er et byggesett som er laget for å være en overkommelig innføring i elektronikk for alle.

Den hjemmelagde teslaspolen kan lage spektakulære gnister og spille musikk samtidig. Ferdig bygget, er den en gjenstand for ren underholdning.

Byggesettet er et folkefinansieringsprosjekt som allerede har klart å sanke inn imponerende 1,7 millioner kroner.

Prosjektet søker i disse dager støtte via Kickstarter, der de allerede har mye mer enn tidoblet målet sitt. Innsamlingen er åpen i en uke til. Den som gir over en tusenlapp får settet tilsendt.

Les også: Selskapet ba om 3 millioner - fikk 295 millioner kroner fra mannen i gata

Spiller musikk

For å bygge trenger man en loddebolt på minimum 25 Watt og loddetinn, tang, et multitmeter, samt en stjerneskrutrekker. I tillegg er det nødvendig med mye tålmodighet, skriver folkene bak.

Oppskriften finnes her. Foreløpig viser den hvordan man installerer musikk-kontrolleren og strømtilkobling. Resten kommer når prosjektet er ferdigfinansiert.

Byggesettet lar deg koble spolen rett til PC og OneTesla har laget en programvare som gjør at man kan spille MIDI-filer, som for eksempel Solfeggietto av Bach.

Selskapet har i lys av suksessen ved folkefinansiering introdusert en større teslaspole, OneTeslaTS, som skal være enda kraftigere. Der Tinyesla drar 150 watt, drar oneTeslaTS 500 watt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Les også: Bygg din egen telefon

Tinytesla kan kobles til en PC og spille musikk fra MIDI-filer.
Tinytesla kan kobles til en PC og spille musikk fra MIDI-filer.

Fra likestrøm til vekselstrøm

En Teslaspole er en såkalt elektrisk induktiv koblingskrets, en spole som omformer likestrøm til vekselstrøm med ekstremt høy spenning, noe som fører til at gnister slår gjennom luften.

Innretningen ble oppfunnet av den serbisk-amerikanske elektroingeniøren Nicola Tesla rundt 1891, som brukte den til å gjøre eksperimenter innen elektrisk lyn, røntgenstråler, og overføring av strøm uten ledning.

I dag blir Teslas oppfinnelse stort sett brukt til undervisning eller underholdning.

I populærkulturen er den kanskje mest kjent fra dataspillet Command & Conquer: Red Alert som først ble utgitt i 1996, der teslaspoler i stor skala blir brukt for å eliminere fiendtlige styrker.

Bilde av en assistent i laboratoriet i Colorado Springs. Bildet viser Teslas «forsterkende sender» (en variant av Teslaspolen) som genererer millioner av volt. Lysbuen er nesten syv meter lang. Teslas egne notater identifiserer bildet som en multieksponering. (Kilde: Wikipedia)
Bildet viser Teslas «forsterkende sender» (en variant av Teslaspolen) som genererer millioner av volt. Lysbuen er nesten syv meter lang. (Kilde: Wikipedia) Dickenson V. Alley / Offentlig eiendom
Les også:

Slik får du nett på hytta med uteantenne

Selskapet ba om 3 millioner - fikk 295 millioner kroner fra mannen i gata

Studenter utviklet en kitedrevet hydrofoilbåt

Vil dekke veiene med «smarte» solcellepaneler  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.