MOBIL

Slik blir Windows Phone 8-maskinvaren

Råsterke Qualcomm-brikker under dekslene.

22. juni 2012 - 14:50

Da Windows Phone 8 ble lansert fikk vi vite at det ble støtte for flere prosessorkjerner, høyere oppløsning og en hel del annet som i dag er utenfor rekkevidde i Windows Phone 7.5. Og da er det selvsagt interessant å vite hvilken maskinvare som skal drive godsakene. 

LES OGSÅ:

Fortsatt Qualcomm-dominans

Alle nåværende Windows Phone-modeller kjører på maskinvare fra Qualcomm, men da Microsoft på tirsdag lanserte Surface for Windows 8 RT - et nettbrett med komponenter fra Nvidia - kunne mye tyde på at flere ville slippe inn i varmen.

Slik ble det ikke - Qualcomm består som en eksklusiv systembrikkeprodusent for Windows Phone 8-telefoner. Og nå er det også kjent hvilke systembrikker som skal brukes i første omgang.

Samtlige av brikkene som skal brukes er i Snapdragon S4 Plus-serien: MSM8227, MSM8060A, MSM8690 er de som foreløpig er nevnt.

Alle disse kjører på Krait-prosessorkjerner som er utviklet på 28 nanometer-prosess. Dette innebærer blant annet at de skal kreve lite strøm og utvikle mindre varme enn 32 nm og 45 nm-utgavene som er vanlig i dag.

Andre egenskaper de deler er støtte for både GPS og Glonas, Wi-fi 802.11a/b/g/n og Bluetooth 4.0.

Ellers er det en del unike egenskaper ved hver enkel brikke, her er nøkkelpunktene:

Snapdragon S4 MSM8227

Dette er systembrikken som vil stå i de rimeligste Windows Phone 8-modellene, og HTC Rio er allerede avslørt som en av de første til å ta den i bruk.

I denne brikken finner du doble prosessorkjerner med en øvre hastighet på 1 GHz. Grafikkbrikken er Adreno 305 og du får én minnekanal.

Telefoner med denne brikken vil kunne filme i maks 720p-oppløsning, mens den øvre sensorstørrelsen for stillbilder er på 13,5 megapiksler.

Den maksimale skjermoppløsningen for denne brikken vil være 854 x 480 piksler.

Ellers inkluderer 8227-brikken DC-HSPA-teknologi. Dette betyr i korte drag at du kombinerer to vanlige HSPA+-tilkoblinger for å få en teoretisk makshastighet på 42 Mbps. Dette kan (om vi skal dra det litt langt) sammenlignes med metoden du brukte for å oppnå 128 Kbps på fastlinjen din for 12 år siden, altså ved å bruke to ISDN-linjer.

LES MER: NetCom lanserer DC-HSDPA

Snapdragon S4 MSM8260A/MSM8690

Denne maskinvaren har vi allerede stiftet bekjentskap med. HTCs strålende One S kjører nemlig på MSM8060A. Denne har doble prosessorkjerner som kan klokkes til alt fra 1500 til 1700 MHz, og grafikkbrikken er Adreno 225.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Årsaken til at denne har eldre grafikkmaskinvare enn den ellers svakere spesifiserte 8227 er at Qualcomm måtte få den på markedet i tide til å konkurrere med sluggere som Nvidia Tegra 3 og Samsung Exynos 4 Quad (4212).

Brikken åpner likevel for langt høyere skjermoppløsninger, med en maksgrense på 1920 x 1200 piksler. Du vil imidlertid ikke finne denne oppløsningen i en telefon med Windows Phone 8, som har en maksgrense på 1280 x 720 piksler (ofte omtalt som "mer enn nok").

Du får ellers doble minnekanaler her, noe som betyr at begge prosessorene kan få tilgang til arbeidsminnet samtidig.

Ut fra erfaringene vi har med HTC One S gjør denne systembrikken det svært bra i ytelsestester, og vi fikk også batteritid i bøtter og spann - noe vi ikke har fått på noen av telefonene med Nvidias Tegra 3-brikke.

MSM8260 og MSM8690 i samme bås

MSM8260A har en tvillingbrikke: MSM8690. Den eneste forskjellen på disse to er at 8690 har støtte for DC-HSPA og LTE, mens den øvre internetthastigheten på 8260-varianten er HSPA+, altså en øvre nedlastningshastighet på 21 Mbps.

Stor familie

I tillegg til de tre systembrikkene vi har nevnt her er det verdt å nevne at det er hele 10 produkter S4 Plus-familien. I tillegg har du S4 Play (to brikker), S4 Pro (to brikker) og premium-serien S4 Prime (for nettbrett).

De færreste av disse har funnet veien til markedet, men vi tipper det blir mer action når Adreno 305- og 320-grafikkmaskinvaren har oppnådd samlebåndsstatus. 

Hvor mange av disse som vil dukke opp i Windows Phone 8-produkter er foreløpig uvisst, men vi blir litt overrasket om ikke MSM8960 Pro, som i praksis er en MSM8960-brikke med oppgradert grafikk, dukker opp i løpet av året.

Kilder: Qualcomm

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.