T2

Slik blir neste generasjons ultrabook

Intel snakker om Haswell-prosessoren.

Ett av Intels referansedesign for ultrabook. Neste generasjons Core-prosessor vil gi langt bedre batterilevetid og grafikkytelse.
Ett av Intels referansedesign for ultrabook. Neste generasjons Core-prosessor vil gi langt bedre batterilevetid og grafikkytelse. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
18. sep. 2012 - 19:07

Ultrabook-formatet ble introdusert sammen med andregenerasjons Intel Core-prosessorer, kodenavn Sandy Bridge.

Før sommeren kom tredjegenerasjons Core, kodenavn Ivy Bridge, og på utviklerkonferansen Intel Developer's Forum forrige uke begynte å snakke om fjerdegenerasjons Core, kalt Haswell. Nyhetene derfra ble gjentatt på et arrangement i Oslo tirsdag.

TEST: Samsung 900X4C: TEST: Den fremste Macbook Air-konkurrenten

Energisnål

Og der det var grafikkytelsen som sto i fokus for Ivy Bridge, er det energieffektivitet som er det fremste stikkordet for Haswell.

Intel lover 20 ganger lavere effektforbruk i såkalt "connected standby", altså at maskinen er i hvilemodus, men likevel holder programmer og mail tilkoblet internett.

Det er imidlertid sammenliknet med andregenerasjons Core, men resultatet er uansett opptil opptil 10 dagers tilkoblet batterilevetid.

De nye lavspenningsprosessorene (ULV, altså prosessorene som brukes i ultrabook-maskiner) vil få sin såkalte Thermal Design Power (TDP) redusert fra 17 til 10 watt.

TDP er egentlig en guide for prosessorens kjølebehov, men sier også en del om maksimalt effektforbruk. Lavere kjølebehov vil sannsynligvis også gi plass til større batteri eller gjøre maskinene enda lettere.

Les også:

Blir dette den viktigste PC-knappen i høst?

Kanskje den heftigste PC-nyheten på IFA  

Stort sett optimering

På linje med overgangen fra Sandy til Ivy Bridge blir det imidlertid ingen voldsom forbedring i den rene prosessorytelsen. Sannsynligvis snakker vi om en forbedring lik forrige runde, altså et sted rundt 10 prosent.

– I all hovedsak handler utviklingen om å optimere bruken av de ulike kjernene, og det betyr at det ikke blir noe dramatisk klyv i ren ytelse. Men vi ligger an til store forbedringer i ytelse per watt, og det vil gjøre at brukerne vil oppleve ytelsen og responsiviteten som bedre, sier Intels nordiske produktspesialist Jan Östling.

Han har lite å fortelle om grafikkytelsen, men utenlandske medier, blant annet Anandtech, rapporterer at ytelsen vil opp mot dobles sammenliknet med Ivy Bridge.

Støtte for 4K-skjermer kommer uansett med Haswell, men også Ivy Bridge-prosessorer med integrert grafikk vil få dette gjennom en firmware-oppgradering i høst.

Les også:

Skryter på seg 20 timers batterilevetid  

Samsung lanserer ATIV  

NFC og menneskesanser

Intel melder også at de vil komme med en ny prosessorserie basert på samme arkitektur som vil ha enda lavere strømforbruk, og de viser også frem nye sikkerhetsfunksjoner innebygd i maskinvaren - for eksempel NFC-leser som kan snakke direkte sammen med nye Mastercard-varianter og la deg betale med kortet nærmest på samme måte som du ville gjort i butikken.

"Perceptual computing" er et annet stikkord for Intel når det kommer til Haswell, altså maskiner med noe som minner om menneskelige sanser.  De har utlyst en egen utviklerkonkurranse som handler om å skape nye kontrolløsninger, være det seg håndgester, øyetracking, stemmestyring eller andre innovasjoner.

Intels Haswell-brikker vil sannsynligvis se dagens lys i løpet av andre kvartal 2013, sannsynligvis nærmere sommeren.

Les også:

Denne PC-en kan du legge flatt

Ny iPod touch veier 88 gram

Brettkrigen om barna er i gang

Denne gjør TV-en til overvåkningssentral

Samsung + HBO = sant  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.