MOBIL

Slik blir neste års supertelefoner

Vi har allerede fått klare hint om hva vi kan vente oss neste år.

23. sep. 2011 - 10:51

Mobilutviklingen går unna i et rivende tempo om dagen, og i et marked der produsentene kniver om å være først med det beste trenger du ikke forvente at bremsene blir slått på med det første.

LES OGSÅ:

Miniguide: Er Androiden din blitt grisetreg?

Her er de beste toppmodellene

Mer kraft

Det er ikke bare mobilprodusentene selv som styrer showet - det bygger også opp til krig mellom de forskjellige underleverandørene som lager komponenter til mobiltelefonen din, og da tenker vi spesielt på de som lager systembrikker (ofte omtalt som SoC - System on a Chip).

Det er altså disse brikkene som bestemmer hvor mye kraft telefonen din har, da de rommer både prosessoren og grafikkbrikken. 

To av de viktigste spillerne her er Nvidia og Qualcomm, som allerede har vist frem neste generasjon av disse brikkene, og du kan være sikker på at flere mobilprodusenter allerede har lagt inn bestillinger til neste års toppmodeller for å få dem klare til CES og Mobile World Congress 2012.Nvidias Kal-El-systembrikke har fem ganger så høy ytelse som dagens Tegra 2.

De to systembrikkene som allerede er ute av skapet er Nvidias Kal-El og Qualcomms fjerde Snapdragon-generasjon. Qualcomms variant får fire kjerner, mens Kal-El skal ha fire vanlige kjerner og en "ekstrakjerne".

LES OGSÅ:

Nvidia: 100 kjerner i mobilen i 2014

Dette betyr doble prosessorer for deg

Antall kjerner er ikke det eneste som blir doblet. Med hastigheter på opp mot 2,5 GHz per kjerne blir ikke prosessoren en flaskehals i 2012-toppmodellene.Qualcomm avduket nylig detaljene rundt en ny generasjon med Snapdragon-systembrikker.

Grafikkmaskinvaren vil selvsagt også bli oppgradert til nyeste generasjon, og du kan forvente at arbeidsminnet jevnt over blir romsligere enn i dag.

Super-internett

Internett på mobilen går stadig raskere, og her i Norge har NetCom allerede åpnet opp LTE-nettet sitt i store deler av landet. Innen utgangen av 2012 skal 89 prosent av befolkningen ha tilgang til dette nettet.

Vi har selv testet ut dette nettet, og oppnådde hastigheter som fikk den vanlige fastlinjen vår til å skamme seg.

Foreløpig finner du ikke mobiltelefoner med LTE-støtte på markedet, men dette er på vei. En av de første blir Galaxy S II LTE, som kommer i salg etter nyttår.Denne teknologien blir standard i morgendagens mobiltelefoner.

Qualcomm har allerede avslørt at LTE vil være standard i neste generasjon med systembrikker, og de andre produsentene skyter seg selv i foten om de ikke tar den samme løypa. På norsk betyr dette at du kan forvente å velge å vrake i LTE-telefoner i en ikke altfor fjern fremtid.

LES OGSÅ: Disse kommer til Norge

Skarpere skjermer

En mobilskjerm i dag er ikke det samme som en mobilskjerm i fjor. Dette er et av punktene mobilprodusentene legger mest vekt på, og særlig Samsung har kjørt på med nye varianter av LED-skjermene sine, som blir stadig større og mer høyoppløst.

Til nå er det iPhone 4 (960 x 640 piksler) og HTCs toppmodeller Sensation og Evo 3D (960 x 540) som har hatt de høyeste oppløsningene, men Samsung tar et steg videre med skjermen i den kommende monstertelefonen Galaxy Note, som ikke bare har en skjermoppløsning på 1280 x 800 piksler - den er også 5,3 tommer stor.Galaxy Note kommer til Norge i november.

Det går ellers rykter om LG Optimus LTE og HTC Vigor, som begge skal greie å kjøre ut 1280 x 720 piksler (720p) på skjermen.

Hvor stort utslag dette har på bildekvaliteten på så små skjermer er en annen sak, men du kan ihvertfall spille av 720p-filmene dine i full kvalitet og 16:9-format.

Bedre lyd

Mobiltelefoner flest har absolutt akseptabel lyd når du spiller av musikk, og vi er nok ikke de eneste som har kastet den dedikerte MP3-spilleren vår forlengst. Sensation XE blir den første Beats-telefonen.

At HTC nettopp nylig kjøpte seg opp i hodesettprodusenten Beats gir oss store forhåpninger til lydkvaliteten neste år. Vi har selv opplevd hva den aktive forsterkeren i enkelte av Beats-hodesettene kan gjøre med en lydfil, så om dette kommer på plass i mobiltelefoner har vi en lys musikk-fremtid i møte.

HTC jobber for øvrig kjapt, og har allerede annonsert den første Beats-telefonen: Sensation EX.

Lengre, bredere, flatere

Med de høye kravene vi etterhvert har fått til skjermstørrelse og komponenter vil nok ikke morgendagens toppmodeller bli veldig mye mer lommevennlige enn de er i dag.

LES OGSÅ: Fem telefoner som passer i lommen

Siden en skjerm på 4,5 tommer alltid vil være en skjerm på 4,5 tommer er det lite å gjøre med høyden og bredden, men tykkelsen har krympet jevnt etter at tastaturene ble byttet ut med berøringsskjermer, så det blir nok her produsentene snevrer inn på målene.

På den annen side er en av markedets kraftigste telefoner, Samsung Galaxy S II, knappe 8,49 mm tykk, så det spørs hvor mye lenger fysikkens lover kan utfordres på dette punktet.

Når kommer godsakene?

Samsung er den eneste av produsentene som har gitt konkret informasjon om når vi kan forvente de neste toppmodellene. Galaxy Note kommer for eksempel på markedet allerede i november, mens Galaxy S II LTE dukker opp på nyåret.LG og Samsung har imponert oss i år, og vil nok fortsatt kjøre hardt neste år.

Vi mistenker også at LG kan ha en godbit eller to i ermet, og prøver å kuppe showet på samme måte som de gjorde da de viste frem verdens første dobbeltkjernetelefon, Optimus 2X, allerede i 2010.

Ellers tipper vi at tidspunktet rundt CES 2012 (10.januar - 13.januar) Mobile World Congress 2012 (27. februar - 1. mars)  er verdt å merke seg dersom du går og venter på en firekjernerstelefon med LTE og 720p-skjerm. 

LES OGSÅ:

Kan 4G erstatte ADSL?

Slik blir supermobilene (fra i fjor)

De heftigste mobilene verden noen gang har sett

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.