INDUSTRI

Slik ble han en dødelig drone-operatør

Eksklusivt klipp på TUTV.

Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
30. apr. 2014 - 10:41

Han skal ha drept 13 mennesker. Teamet hans i US Air Force skal ha drept 1626 mennesker, ifølge sluttattesten hans. I den norske dokumentaren «Drone» Står Brandon Bryant fram som tidligere drone-operatør, nå sterkt kritisk til hvordan krigføringen med droner foregår.

I dette eksklusive klippet forteller han hvorfor han endte opp med å styre dronevåpen på den andre siden av jordkloden.

Les også: Vil ha politidroner i Norge

«Bad guys»

Teknisk Ukeblad møtte Bryant i forbindelse med Christie-konferansen i Bergen, der han fortalte om livet som drone-operatør i US Air Force.

– Jeg drepte 13 mennesker. Vi visste ingenting om hvem det var, annet enn at de skulle være «bad guys», forteller Brandon Bryant.

Jobben hans var å styre kameraet og våpnene mot de oppsatte målene i Pakistan og Afghanistan, fra basen i den amerikanske Nevada-ørkenen.

Kritisk

I ettertid har Bryant slitt med posttraumatisk stresslidelse, og i den norske dokumentaren uttaler han seg kritisk til hvordan det amerikanske forsvaret driver «dronekrigen» i Pakistan og Afghanistan. Han har fått kraftige motreaksjoner og trusler fra sitt gamle miljø etter å ha stått fram med sine historier.

Dokumentaren «Drone» er regissert av Tonje Hessen Schei, og vises nå fram på det internasjonale markedet. Den er planlagt vist på TV 2 til høsten.

Les også:

Slik vil de unngå det strenge drone-regelverket

EU vil gripe inn mot droner som truer privatlivets fred

Dette multikopteret skygger unna norske flyplasser  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.