INDUSTRI

Slik ble han en dødelig drone-operatør

Eksklusivt klipp på TUTV.

Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
30. apr. 2014 - 10:41

Han skal ha drept 13 mennesker. Teamet hans i US Air Force skal ha drept 1626 mennesker, ifølge sluttattesten hans. I den norske dokumentaren «Drone» Står Brandon Bryant fram som tidligere drone-operatør, nå sterkt kritisk til hvordan krigføringen med droner foregår.

I dette eksklusive klippet forteller han hvorfor han endte opp med å styre dronevåpen på den andre siden av jordkloden.

Les også: Vil ha politidroner i Norge

«Bad guys»

Teknisk Ukeblad møtte Bryant i forbindelse med Christie-konferansen i Bergen, der han fortalte om livet som drone-operatør i US Air Force.

– Jeg drepte 13 mennesker. Vi visste ingenting om hvem det var, annet enn at de skulle være «bad guys», forteller Brandon Bryant.

Jobben hans var å styre kameraet og våpnene mot de oppsatte målene i Pakistan og Afghanistan, fra basen i den amerikanske Nevada-ørkenen.

Kritisk

I ettertid har Bryant slitt med posttraumatisk stresslidelse, og i den norske dokumentaren uttaler han seg kritisk til hvordan det amerikanske forsvaret driver «dronekrigen» i Pakistan og Afghanistan. Han har fått kraftige motreaksjoner og trusler fra sitt gamle miljø etter å ha stått fram med sine historier.

Dokumentaren «Drone» er regissert av Tonje Hessen Schei, og vises nå fram på det internasjonale markedet. Den er planlagt vist på TV 2 til høsten.

Les også:

Slik vil de unngå det strenge drone-regelverket

EU vil gripe inn mot droner som truer privatlivets fred

Dette multikopteret skygger unna norske flyplasser  

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.