KARRIERE

Skylder på "fotformsko-lærerne"

REALFAG: Marianne Harg angriper enhetsskolen.
REALFAG: Marianne Harg angriper enhetsskolen. Bilde: Dag Yngve Dahle
Dag Yngve Dahle
16. des. 2009 - 21:45

Norske elever i videregående skole gjorde det dårligere i matematikk og fysikk i 2008 enn i 1998.

Redde for fagene?

Det viser resultater fra den internasjonale undersøkelsen TIMMS Advanced.

– I 1998 lå elevenes matematikkprestasjoner på gjennomsnittet internasjonalt. Nå ligger de klart under snittet. Dette gir grunn til bekymring, sier Liv Sissel Grønmo, prosjektleder for TIMMS Advanced i Norge.

I fysikk ligger norske elever fortsatt over gjennomsnittet, men også der er det snakk om en tilbakegang.

Marianne Harg, president i Tekna, mener lærergenerasjonen bak den likhetsorienterte enhetsskolen har skapt realfagsfallitten.

– Vi har hatt en generasjon med fotformsko-lærere som er redd for disse fagene. Det ser vi nå på norske elevers kunnskaper i realfag, sier Tekna-president Marianne Harg til Teknisk Ukeblad.

Hun mener vi må tilbake til barne- og ungdomsskoletrinnet for å finne årsakene.

Mer styring?

– Mange av lærerne behersker ikke fagene. Resultatene i undersøkelsen er konsekvensen av at grunnskoleelever er blitt utsatt for både reformiver og lærernes dårlige kompetanse i realfag. Det er i grunnskolen problemene ligger. Vi kan si det slik at innretningen på lærerutdanningen har vært katastrofal, sier Harg.

Petter Skarheim, direktør i Utdanningsdirektoratet, er inne på noe av det samme.

– Trenden går gal vei, og vi er selvfølgelig misfornøyd med disse resultatene. Nå tror jeg det er på sin plass å se på lærernes undervisningsmetoder, altså hva som foregår i klasserommene. Lærerne har lenge hatt metodefrihet. Det har gitt gode resultater. Men vi må sette oss ned med forskere og lærerorganisasjoner for å se på hvordan lærerne kan utvide repertoaret i klasserommene, sier Skarheim.

Tekna-presidenten følger opp:

– Jeg er enig med Skarheim i at vi nå bør se på effekten av undervisningsmetodene. Elevenes svake resultater i realfag viser at det nå er viktig å få inn flere læringsformer i undervisningen, sier Marianne Harg.

De samme lærerne

Utdanningsforbundet tilbakeviser Hargs uttalelser.

– Det er uklart hva Harg legger i begrepet "fotformskolærere", men spesielt i realfag er det lærerne som ble utdannet på 60- og 70-tallet som fortsatt har mest fordypning i sine fag. Dette er i hovedsak de samme lærerne som underviste elevene som oppnådde langt bedre resultater i TIMSS-undersøkelsen midt på 90-tallet, sier Ragnhild Lied, nyvalgt nestleder i Utdanningsforbundet.

Hun legger til:

– Halvparten av matematikklærerne på ungdomstrinnet har minst et halvt års fordypning i faget. I videregående skole har så godt som alle matematikklærere minst ett års fordypning. Andelen matematikklærere som mangler fordypning kan sies å være for høyt, men det er ikke særlig mye høyere enn i andre fag. At lærere som selv har valgt å fordype seg i matematikk er "redd for faget" - slik Harg sier - faller på sin egen urimelighet, sier nestlederen.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.