KRAFT

Skrinlegger havenergisenter

STOR: Statoilhydros Hywind blir den første industrielle fullskala demonstrasjonsenheten for flytende vindturbiner. Enheten er et snaut 200 meter langt tårn, hvor cirka 65 meter vil rage over havoverflaten.
Illustrasjon.
STOR: Statoilhydros Hywind blir den første industrielle fullskala demonstrasjonsenheten for flytende vindturbiner. Enheten er et snaut 200 meter langt tårn, hvor cirka 65 meter vil rage over havoverflaten. Illustrasjon. Bilde: Statoilhydro
Ole K. Helgesen
24. feb. 2009 - 16:30

Selskapet har i dag sendt et brev til Olje- og energidepartementet hvor de informerer om at planene om et testsenter for teknologier for fornybar energiproduksjon i havet vest for Karmøy (MET-senteret) blir skrinlagt.

Lyse og Fred. Olsen har valgt ikke å delta i havenergisenteret fordi myndighetene ikke vil støtte prosjektet.



Legger bort planene

– Vi er I full gang med byggingen av Hywind, og kan ikke lenger vente på at denne uavklarte situasjonen skal løses. Derfor har vi valgt å legge bort planene. Det syntes vi er veldig synd. Gjennom Hywind-utbyggingen hadde Norge en unik mulighet til å forske og utvikle kompetanse og teknologi innen offshore fornybar energi, sier Øistein Johannesen, informasjonssjef for ny energi i StatoilHydro.

Les også:
Kabeltrøbbel for havenergi
Nytt håp for havenergi-senter



Dermed blir det kun en prototyp av Hywind offshore-vindmøllen utenfor Karmøy.

Ingen andre får muligheten til å utnytte infrastrukturen som bygges opp i tilknytning til denne.



– For å bygge et testsenter var partene avhengige av kapital. StatoilHydro har lagt ekstra ressurser inn I en kabel med større kapasitet, men prosjektet har ikke fått den støtte vi håpet på for . Det er en kjempemulighet som går tapt. Dette testsenteret ville gjort det mulig for andre aktører å teste ut ulike teknologier her.



Frustrert

Energi- og miljøpolitisk talsmann i FrP, Ketil Solvik Olsen, er frustrert over regjeringen.

– Igjen ser vi at det regjeringen sier, ikke stemmer med det den gjør. Regjeringen skryter av at de skal satse stort på offshore vindkraft. Men når de har muligheten til å støtte et veldig spennende testsenter, kommer det ingenting. De må snart si hva de egentlig mener om offshore vindkraft og utvikling av annen fornybar energi, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling


Prøvde å gå videre

Statoilhydro, Fred. Olsen og energiselskapet Lyse henvendte seg i fjor vår til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og ba om et bidrag til å bygge ut infrastrukturen til senteret.

Planene om et marint testsenter utenfor Karmøy tok av da StatoilHydro lanserte konkrete planer om å teste ut Hywind her, verdens første flytende, fullskala havvindturbin.

Men Enova avviste i høst å støtte senteret fordi planene var umodne. Selskapene bestemte seg for å se videre på mulighetene, og Statoilhydro bygget en 15 MW stor kabel fra Nexans, i stedet for planlagte 2,3 MW.

Les også:
Får ikke støtte til havenergisenter

Hywind-prototypen skal settes opp i løpet av høsten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.