KRAFT

Skrinlegger havenergisenter

STOR: Statoilhydros Hywind blir den første industrielle fullskala demonstrasjonsenheten for flytende vindturbiner. Enheten er et snaut 200 meter langt tårn, hvor cirka 65 meter vil rage over havoverflaten.
Illustrasjon.
STOR: Statoilhydros Hywind blir den første industrielle fullskala demonstrasjonsenheten for flytende vindturbiner. Enheten er et snaut 200 meter langt tårn, hvor cirka 65 meter vil rage over havoverflaten. Illustrasjon. Bilde: Statoilhydro
Ole K. Helgesen
24. feb. 2009 - 16:30

Selskapet har i dag sendt et brev til Olje- og energidepartementet hvor de informerer om at planene om et testsenter for teknologier for fornybar energiproduksjon i havet vest for Karmøy (MET-senteret) blir skrinlagt.

Lyse og Fred. Olsen har valgt ikke å delta i havenergisenteret fordi myndighetene ikke vil støtte prosjektet.Legger bort planene

– Vi er I full gang med byggingen av Hywind, og kan ikke lenger vente på at denne uavklarte situasjonen skal løses. Derfor har vi valgt å legge bort planene. Det syntes vi er veldig synd. Gjennom Hywind-utbyggingen hadde Norge en unik mulighet til å forske og utvikle kompetanse og teknologi innen offshore fornybar energi, sier Øistein Johannesen, informasjonssjef for ny energi i StatoilHydro.

Les også:
Kabeltrøbbel for havenergi
Nytt håp for havenergi-senterDermed blir det kun en prototyp av Hywind offshore-vindmøllen utenfor Karmøy.

Ingen andre får muligheten til å utnytte infrastrukturen som bygges opp i tilknytning til denne.– For å bygge et testsenter var partene avhengige av kapital. StatoilHydro har lagt ekstra ressurser inn I en kabel med større kapasitet, men prosjektet har ikke fått den støtte vi håpet på for . Det er en kjempemulighet som går tapt. Dette testsenteret ville gjort det mulig for andre aktører å teste ut ulike teknologier her.Frustrert

Energi- og miljøpolitisk talsmann i FrP, Ketil Solvik Olsen, er frustrert over regjeringen.

– Igjen ser vi at det regjeringen sier, ikke stemmer med det den gjør. Regjeringen skryter av at de skal satse stort på offshore vindkraft. Men når de har muligheten til å støtte et veldig spennende testsenter, kommer det ingenting. De må snart si hva de egentlig mener om offshore vindkraft og utvikling av annen fornybar energi, sier han.Prøvde å gå videre

Statoilhydro, Fred. Olsen og energiselskapet Lyse henvendte seg i fjor vår til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og ba om et bidrag til å bygge ut infrastrukturen til senteret.

Planene om et marint testsenter utenfor Karmøy tok av da StatoilHydro lanserte konkrete planer om å teste ut Hywind her, verdens første flytende, fullskala havvindturbin.

Men Enova avviste i høst å støtte senteret fordi planene var umodne. Selskapene bestemte seg for å se videre på mulighetene, og Statoilhydro bygget en 15 MW stor kabel fra Nexans, i stedet for planlagte 2,3 MW.

Les også:
Får ikke støtte til havenergisenter

Hywind-prototypen skal settes opp i løpet av høsten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.