KRAFT

Får ikke støtte til havenergisenter

Jannicke Nilsen
22. jan. 2009 - 07:03

– For umodent, mener Enova om planene om et testsenter for teknologier for fornybar energiproduksjon i havet vest for Karmøy (MET-senteret).

Ikke grunnlag

Planene om et marint testsenter utenfor Karmøy tok av da Statoilhydro lanserte konkrete planer om å teste ut Hywind her, verdens første flytende, fullskala havvindturbin.

Enova har i høst, på oppdrag fra Olje- og energidepartementet (OED), hatt en runde med ulike aktører som kan ha interesse av å teste ut umodne teknologier ved et slikt senter. Nå har statsforetaket konkludert med at det ikke eksisterer et forretningsmessig grunnlag for etableringen.

Dermed har de frarådet OED å støtte etableringen av et nasjonalt testsenter utenfor Karmøy nå.

– Unik mulighet

OED vil ikke foreta seg noe så lenge de ikke har Enova med på lag, opplyser statssekretær Robin Martin Kåss til Teknisk Ukeblad.

– Dette er en mulighet vi ikke får igjen i løpet av dette tiåret. Karmøy er en smeltedigel for elproduksjon fra vind, bølger og mye annen fornybar energi i området. Her kan svært mye nytt læres. Det er skremmende at det sittende styre i Norge, på tross av Klimaforliket, velger å ikke prioritere en slik investering, sier prosjektleder Tore Gulli i Fred. Olsen.

Les også: Verft vil bli havvindbase

Regjeringen skal bruke 150 millioner kroner på å opprette et demonstrasjonsprogram for utvikling og introduksjon av nye fornybare energiteknologier offshore i 2009, heter det i Klimaforliket.

Sponser kabel selv

Statoilhydro, Fred. Olsen og energiselskapet Lyse henvendte seg i fjor vår til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og ba om et bidrag til å bygge ut infrastrukturen til senteret. Utgangspunktet er Hywind-kabelen som legges ut i havet utenfor Karmøy i løpet av sommeren.

Statoilhydro vil nå likevel etablere denne infrastrukturen for egen regning. Før jul bestilte de en 15 MW stor kabel, i stedet for planlagte 2,3 MW.

– Vi har nå gjort det mulig for andre aktører å koble seg på i framtiden. Men det må betydelige investeringer til for å gjøre denne infrastrukturen til et nasjonalt testsenter. Disse kostnadene kan vi ikke ta selv, sier Hywind-ansvarlig Sjur Bratland, som hadde håpet at myndighetene hadde konkludert annerledes.

Les også: Nytt håp for havenergi-senter

Opp til myndighetene

De tre selskapene jobber primært med infrastrukturen, og kommer ikke til å engasjere seg i arbeidet med å etablere selve testsenteret på land

– Vi var tre parter som gikk til OED og ville bidra med å få realisert et nasjonalt testanlegg i Norge i et spleiselag mellom det offentlig og private. Myndighetene har avslått å gi andre muligheten til å benytte seg av den storinvesteringen som Statoilhydro har gjort, og som ved en liten ekstrainvestering kan komme til nytte for mange, sier Gulli.

Enova viser til at mange parter er hørt i saken, men at det kom mange ulike innspill inn under diskusjonene, blant annet om hvor i landet et slikt senter skulle ligge.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Ble ikke enige

- Det eksisterer mange ulike initiativ og mange ulike krefter, og det var vanskelig å få alle aktører til å enes om hvilken lokalitet og organisasjonsmodell som var best på så kort tid. Det hele er for umodent, det foreligger ikke et forretningsmessig grunnlag i dag for etablering av en felles infrastruktur, sier områdeleder Kjell Olav Skjølsvik i Enova.

Enova vil nå i stedet presentere ideen for Energi21, energibransjens strategiske organ som gir råd om energipolitiske spørsmål til OED. Trolig blir temaet tatt opp på årets første møte i februar.

– Det er viktig at næringslivet enes om hvilke behov de har og hvordan de vil løse utfordringene, sier Skjølsvik.

Les også: Kabeltrøbbel for havenergi

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.