KLIMA

– Skraphandlere mangler kunnskap

MANGLER KUNNSKAP: Mange returmetallbedrifter lagrer ikke farlig avfall forsvarlig. - Bransjen trenger kunnskapsheving, sier Bjørn Bjørnstad (t.h.) i Klima- og forurensningsdirektoratet. Til venstre hans kollega Harald Sørby.
MANGLER KUNNSKAP: Mange returmetallbedrifter lagrer ikke farlig avfall forsvarlig. - Bransjen trenger kunnskapsheving, sier Bjørn Bjørnstad (t.h.) i Klima- og forurensningsdirektoratet. Til venstre hans kollega Harald Sørby. Bilde: Per Erlien Dalløkken
Kjetil Malkenes Hovland
24. nov. 2010 - 15:41
Vis mer

Skraphandlere, brukthandlere og andre innen returmetall mangler kunnskap og lagrer avfall uforsvarlig.

Kontroller

Det avdekker kontroller av 50 bedrifter i 14 fylker, som ble gjennomført av Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) og fylkesmennene.

– Kontrollene viste at halvparten av virksomhetene ikke overholder leveringsplikten og ikke lagrer farlig avfall forsvarlig. Bransjen trenger kunnskapsheving, sier seksjonssjef Bjørn Bjørnstad ifølge Klifs egne nettsider.

– Kjenner ikke reglene

19 prosent av de kontrollerte bedriftene manglet nødvendige tillatelser. Mange av dem visste ikke hvilke regler de har plikt til å følge.

– Vi ser for eksempel at mange ikke har gjort en god vurdering av risikoen for miljøet fra deres virksomhet. At det mangler kunnskap vises i praksis ved at det ikke er søkt tillatelse eller man ikke sørger for å følge regelverket om behandling av farlig avfall, sier Bjørnstad.

Nå forventer Klif forbedringer, og de har tatt dette opp i møter med Norsk Returmetallforening og Norsk Industri.

Les også: Byen er den nye gruven

Returbransjen i nytt krisemøte

Miljøgiftige gamle dekk

Dekkgjenvinning: – Må bruke ny teknologi

Opprydding etter oljefesten koster 160 milliarder

– Bortkastet å sortere plast

Finanskrisen rammer avfallsbransjen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.