IT

Skjult fil skaper storm mot Apple

iPhone har en skjult fil som lagrer informasjon om hvor brukeren befinner seg i verden. Apple, her ved Steve Jobs, er tause om hvorfor. ARKIVFOTO.
iPhone har en skjult fil som lagrer informasjon om hvor brukeren befinner seg i verden. Apple, her ved Steve Jobs, er tause om hvorfor. ARKIVFOTO. Bilde: Scanpix/Reuters
21. apr. 2011 - 10:22

Går så det suser i 1. kvartal:

Apple gjorde det enda bedre enn forventet i årets første kvartal. Salget av iPhone og Mac nådde nye høyder, mens produksjonen av iPad ikke kunne holde tritt med etterspørselen.

Verdien av Apple-aksjene steg 3 prosent etter at kvartalsresultatet ble lagt fram onsdag.

18,7 millioner iPhone-er ble solgt fra januar til mars, noe som var mer enn analytikerne hadde ventet på forhånd. Salget av nettbrettet iPad var lavere enn forventet, men årsaken til det skal være at fabrikkene ikke klarer å møte etterspørselen.

Fortjenesten ble på nærmere 6 milliarder dollar, noe som nesten er en dobling i forhold til samme kvartal i fjor. Omsetningen økte med 83 prosent til 24,7 milliarder dollar.

Filen lagrer jevnlig nøyaktig informasjon om hvor brukeren befinner seg til enhver tid.

Nå får Apple kraftig kritikk, og Datatilsynet er bekymret.

– Helt klart bevisst

Datafilen som følger med operativsystemet, registrerer og lagrer detaljert informasjon om eierens bevegelser over lengre tid, melder NRK.

Ifølge den britiske avisen The Guardian skal dataingeniørene Pete Warden og Alasdair Allan ha avslørt den hemmelige filen.

– Vi vet ikke hvorfor Apple samler denne informasjonen, men det er helt klart bevisst siden det tas backup av opplysningene, skriver Alasdair Allan på en blogg.

Les også: – Apple er ikke fra en annen planet

Apple svarer ikke

Allan har sammen med Warden laget en applikasjon der brukerne selv kan gå inn og sjekke hva slags opplysninger som er registrert av det hemmelige programmet.

De to dataingeniørene har kontaktet Apple uten å få svar på hvorfor denne informasjonen blir samlet. De er redd for at opplysningene kan misbrukes hvis din iPhone eller iPad havner på gale hender.

Les også: Her er iPad 2

Ikke på Android

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, er også urolig for hva opplysningene kan brukes til.

– Det er bekymringsfullt at det stadig lagres ting og hentes ut informasjon uten at det har noe tilsynelatende formål, sier Thon.

Han mistenker at Apple har tenkt å bruke den innsamlede informasjonen til kommersielle formål, som for eksempel å selge den videre til reisebyråer eller lansere nye tjenester basert på personopplysningene.

De to dataingeniørene har også sjekket telefoner som bruker Android-systemet, uten å finne noen tilsvarende fil.

Bjørn Erik Thon:

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.