KRAFT

«Skitten strøm» stopper tysk havvindpark

Vet ikke om det er vindparken eller HVDC-plattformen som er problemet.

Dårlig strømkvalitet: Tennet leter etter årsaken til at havvindparken Bard1 leverer "skitten strøm", blant annet ombord i omformerstasjonen Borwin1, levert av ABB. Til høyre er Borwin2, levert av Siemens.
Dårlig strømkvalitet: Tennet leter etter årsaken til at havvindparken Bard1 leverer "skitten strøm", blant annet ombord i omformerstasjonen Borwin1, levert av ABB. Til høyre er Borwin2, levert av Siemens. Bilde: Siemens GE
30. juni 2014 - 07:00

Den tyske havvindparken Bard Offshore 1 (80 turbiner, totalt 400 MW) har stått stille siden mars i år etter en rekke problemer.

Nå er gjenåpningen av vindparken utsatt nok en gang, fordi havvindparken ikke leverer elektrisitet av god nok kvalitet til fastlandsnettet.

Tennet, den transeuropeiske nettoperatøren som leverer strøm til mange titalls millioner europeere, leter nå etter mulige feil på den store omformerplattformen Borwin1 (400).

– Fremdeles har vi et problem med "skitten elektrisitet". Vi vet ikke hva årsaken er, sier en talsperson for Tennet til Renews, og la til at det er i øyeblikket er usikkert om feilen befinner seg i HVDC-plattformen eller i selve vindparken.

Dårlig spenningskvalitet

Omformerplattformen, bygget av ABB, konverterer vekselstrøm fra havvindmøllene om til likestrøm før den transporteres til land for å unngå store elektrisitetstap under overføringen. På land konverteres likestrøm tilbake til vekselstrøm før den mates inn i fastlandsnettet.

Tennet utdyper ikke hvordan problemet opptrer, men begrepet "skitten strøm" brukes gjerne for å beskrive at spenningskvaliteten er av en slik karakter at den kan forårsake forstyrrelser i nettet.

Alle som er tilkoblet et elektrisitetsnett er påbudt å gjøre det de kan for å forhindre slike forstyrrelser.

Dårlig spenningskvalitet, en sekkebetegnelse som inkluderer en lang rekke elektriske fenomener, kan blant annet føre til at elektrisk utstyr og apparater ikke fungerer som de skal, og i verste fall havari og økonomisk tap for andre som er koblet til kraftnettet.

Vindparkeier Hypovereinsbank (HVB) sier de nå jobber sammen med Tennet for å finne årsaken til problemet. ABB er også involvert. Det ligger i kortene at aktørene søker etter feil i konverteringsprosessen ombord på Borwin1.

Les også: Dårlig strømkvalitet har kostet ham 360.000 kroner

Borwin1 Foto: ABB
Borwin1 Foto: ABB

Forfulgt av problemer

Havvindparken Bard1 og omformerstasjonen Borwin1 har vært forfulgt av en rekke problemer både før og etter at havvindparken ble koblet til fastlandsnettet i august i fjor.

To arbeidere ble drept i forbindelse med etableringen av parken i 2010 og 2012.

I februar ble produksjonen stanset etter gjentatte overbelastninger og i mars brøt det ut brann ombord på omformerstasjonen Borwin1. Elektrisitetsproduksjonen har siden oppstarten av flere årsaker vært svært begrenset.

Ifølge Renews har HVB avslørt at havvindparken var forhindret fra å levere strøm til nettet fra oktober i fjor til januar i år som følge av planlagt vedlikehold som ble utsatt på grunn av dårlig vær.

Deretter fikk vindparken oppstartsproblemer etter å ha stått lenge stille i tøft vinterklima.

– Tilgang til turbinene ble forbudt på grunn av høye bølger, sier Tennets talsperson ifølge Renews.

Så førte forstyrrelser i nettilkoblingen i januar og februar til at produksjonen ikke ble gjennopptatt.

Omformerplattformen Borwin1 var også stengt lenger enn planlagt i fjor på grunn av "behov for ytterligere arbeider".

Les også: Gigantisk havvindpark skal fôre 820.000 britiske husstander med strøm

Ni omformerstasjoner

Tennet har totalt bestilt ni svære omformerstasjoner som skal knytte mange av de kommende havvinparkene i Nordsjøen til fastlandet. De største er på 900 MW.

Arbeidet med omformerplattformene har imidlertid gitt TenneT store problemer, slik Teknisk Ukeblad skriver i denne ukes papirutgave.

TenneT er lovpålagt å sørge for at havvindparkene som etableres i Nordsjøen har nettilkobling, og Tennet må kompensere HVB for manglende nettilknytning i de aktuelle periodene.

Ifølge tyske Norddeutcher Rundfunk antyder vindkrafteksperter et omsetningstap for vindparkoperatøren på rundt en millon euro, altså nær 8,5 millioner kroner.

Problemene til havvindparken Bard1 illustrerer dagens situasjon i havvindmarkedet hvor flere havvindparker er forsinket på grunn av store utfordringer med å knytte vindparkene til fastlandsnettet.

Ifølge Norddeutscher Rundfunk risikerer Tennet blant annet søksmål fra flere tyske delstater fordi havvindparken Borkum West, 45 kilometer unna Borkum, kunne ha levert vindkraft til regionen, men mangler nettilkobling i påvente av at omformerstasjonen Helwin1 utenfor Helgoland skal settes i drift.

Omformerstasjonen Helwin1 (576 MW) er kraftig forsinket og har kostet Siemens og Tennet det dobbelte av kontraktsummen, nær 10 milliarder kroner.

Les mer om havvind på www.tu.no/tema/havvind

Les også:

Tobladet kinesisk vindmølle skal testes i Norge  

GE «opererer» rotorbladene på vindturbinene sine

Fiasko for norsk havvind  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.