KRAFT

Skiftnøkkel stoppet atomreaktor

3. ULYKKE: Ringhals-kraftverket opplevde sin tredje brann på under et år 20. august. Flere reaktorer ble stengt på grunn av det som nå viser seg å ha vært en skiftnøkkel i en generator.
3. ULYKKE: Ringhals-kraftverket opplevde sin tredje brann på under et år 20. august. Flere reaktorer ble stengt på grunn av det som nå viser seg å ha vært en skiftnøkkel i en generator. Bilde: Vattenfall
Mona StrandeMona StrandeJournalist
3. sep. 2007 - 09:58

Nå krever Ringhals skadeserstatning fra leverandøren Ahlstom.

Pulverisert jern

Først visste vi ikke hva det var som forårsaket kortslutningen, men nå har vi funnet små biter av noe som ser ut som en skiftnøkkel. Den ble pulverisert da generatoren begynte å gå rundt med 3000 omdreininger i minuttet, og små jernbiter har blitt kastet rundt og slått sund generatoren, sier Ringhals' pressesjef Gösta Larsson til Ny Teknik.

Ifølge Larsson er feilen leverandørens ansvar, siden skiftnøkkelen må ha havnet i generatoren da den ble produsert.

Gjenopptar produksjonen

– Det er helt uakseptabelt at produksjons- og leveransekontrollen hos leverandøren ikke har fungert, sier adm.dir. ved Ringhals, Bertil Dihné til Ny Teknik.

At feilen viser seg å være mekanisk, ikke en konstruksjonsfeil, gjør det imidlertid unødvendig å kontrollere andre generatorer ved anlegget. Det betyr at produksjonen kan starte igjen – i alle fall med halv effekt – allerede denne uken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.