MARITIM

Skibladner ute av drift etter havari på Mjøsa

– Gamle damer er lunefulle, sier styreformann Bjørn Blichfeldt.

Skibladner har hatt en vanskelig start på sommersesongen.
Skibladner har hatt en vanskelig start på sommersesongen. Foto: NTB
15. juni 2022 - 19:13

Norges eneste hjuldamper – DS «Skibladner» – fikk onsdag ødelagt den ene skovlen. Det er ikke kjent hvor lenge hjuldamperen, som av mange kalles «Mjøsas hvite svane», er ute av drift.

Politiet i Innlandet opplyste at Skibladner ved 17-tiden måtte få bistand fra redningsskøyta Mjøsvekteren. Videre ble det opplyst at Mjøsvekteren skulle taue båten til Gjøvik og at en politibåt skulle bistå når Skibladner ankom Gjøvik havn.

Redningsselskapet på Mjøsa opplyser til Hamar Arbeiderblad at problemene skal ha startet kort tid etter avgang fra Gjøvik. Skibladner kom seg om lag halvveis til Moelv før assistanse måtte tilkalles. Ved 18-tiden var Skibladner i ferd med å legge til kai i Gjøvik.

Det var seks passasjerer om bord.

Oplandske Dampskibsselskap opplyser til avisen at de har vært i kontakt med et firma som skal bistå med reparasjon av skadene og at de torsdag vil få vite hvor lenge båten vil være ute av drift.

Det er ikke mer enn litt over en uke siden hjuldamperen omsider kom i gang med sommersesongen. I mai måtte skipet utsette årets planlagte oppstart fordi vannstanden i Mjøsa var for lav, men søndag 5. juni ble den påkrevde vannstanden på 3.50 meter nådd.

Onsdag ble det bråstopp. Nå håper Oplandske Dampskibsselskap at uflaksen snart er over for Skibladner i år.

– Gamle damer er lunefulle. Men vi skal klare dette også og få reparert så fort som mulig, slik at vi får resten av sommeren på Mjøsa, sier styreformann Bjørn Blichfeldt, til Hamar Arbeiderblad.

Disse båtene er ikke ute på havet, men derimot ute på Norges største innsjø, Mjøsa. Forskerne ombord er i ferd med å sende ned undervannsroboter for å samle inn data. Dette skal gi oss ny kunnskap både om historien og om dagens situasjon.
Les også

På bunnen av Mjøsa kommer robotene til å finne flere fiskebåter – og kanskje et vikingskip

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.