MARITIM

Skibladner ut på Mjøsa etter utsettelser på grunn av lav vannstand

Norges eneste hjuldamper – DS «Skibladner» – er omsider ute på Mjøsa etter flere utsettelser på grunn av den lave vannstanden.

DS «Skibladner» er Norges eneste hjuldamper og eldste skip i jevnlig drift. Den bygget i 1854–1856 ved Motala verft i Sverige. Nå er skipet omsider på Mjøsa.
DS «Skibladner» er Norges eneste hjuldamper og eldste skip i jevnlig drift. Den bygget i 1854–1856 ved Motala verft i Sverige. Nå er skipet omsider på Mjøsa. Foto: NTB
5. juni 2022 - 13:26

– Vi startet klokka 08.05 med å taue ut båten. Det gikk smertefritt uten noen problemer, og klokka 08.30 var båten fortøyd ved brygga i Gjøvik, sier kaptein Aksel Aspeli til Oppland Arbeiderblad.

I mai måtte skipet utsette årets planlagte oppstart fordi vannstanden i Mjøsa var for lav, noe som førte til krisemøte i Oplandske Dampskibsselskap.

I løpet av lørdag ble den påkrevde vannstanden på 3.50 meter nådd, og i løpet av natten steg Mjøsa ytterligere 8 centimeter til 3.65. Dermed kunne endelig den gamle hjuldamperen sette i gang sommersesongen.

– I de 13 årene jeg har vært en del av mannskapet om bord har jeg aldri opplevd at vi har måttet vente så lenge før vi kan få ut båten. Bare én gang tidligere har vi måttet gjøre det i juni, sier Aspeli.

Les også

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.