OLJE OG GASS

Skarv nesten tilbake på full produksjon etter tre måneders nedetid

Venter fremdeles på en trafo før produksjonen er i full gang.

Tekniske problemer på den flytende produksjonsenheten på Skarv-feltet har ført til tre måneders nedetid. Produksjonen av både olje og gass skal være i full gang om et par måneder.
Tekniske problemer på den flytende produksjonsenheten på Skarv-feltet har ført til tre måneders nedetid. Produksjonen av både olje og gass skal være i full gang om et par måneder. Bilde: Tore Stensvold
5. des. 2014 - 10:43

Produksjonen på Skarv-feltet i Norskehavet, som ble satt i produksjon med en flytende produksjonsenhet i 2012, er nå i gang igjen etter tre måneders stans.

Produksjonen er fremdeles ikke helt på topp, selv om man begynte en gradvis opptrapping av oljeproduksjonen allerede 21. november.

Det var nettstedet Petro Puls som først meldte dette.

Les også: Dette er oljearbeidernes favorittplattformer  

Venter på trafo

Pressetalsmann Jan-Erik Geirmo i BP Norge sier til Teknisk Ukeblad de venter på en trafo for å få full produksjon på feltet.

– Produksjonen er i gang, men vi har bare ett operativt gassinjeksjonstog i gang. Vi har tilnærmet normal oljeproduksjon, men gassproduksjonen er redusert. Den vil komme tilbake til normalt igjen når vi får en ny trafo, som det er en del leveringstid på, sier han.

Trafoen bygges nå og skal leveres om et par måneder.

Tre måneders nedetid

Produksjonen av gass og kondensat på Skarv-feltet stoppet 2. november etter en kortslutning i en trafo i et utstyrsrom.

Oljeproduksjonen stoppet allerede 8. september på grunn av problemer med en stigerørsventil.

Feilen gjorde at operatør BP Norge ikke fikk injisert gass i reservoaret, noe som er nødvendig for å produsere olje.

Det er ikke kjent hvor mye olje, gass og kondensat som ikke har blitt produsert i løpet av den tre måneder lange stansen og hvordan dette rammer BP Norge økonomisk.

Les også: Derfor kan gassen i Norskehavet bli mindre lønnsom

Skal produsere i 25 år

BP Norge er operatør på Skarv-feltet med en eierandel på 23.84 prosent. De andre lisenshaverne er Statoil (36,17 prosent), Eon E&P Norge (28,08 prosent) og Pgnig (11,92 prosent).

Skarv ligger 210 kilometer fra Sandnessjøen. Feltet ble oppdaget i 1998 og satt i produksjon i 2012. Teknisk Ukeblad har tidligere skrevet at utbyggingen av prosjektet har kostet 10 milliarder kroner mer enn planlagt.

Feltet skal produsere til 2037 og inneholder 106 millioner fat olje og kondensat, og 48,3 milliarder standard kubikkmeter gass.

Les også:

Trodde du oljeprisen var lav nå? Hør hva disse ringrevene har å si

Oljebransjen: Oppsigelsene sjeldent godt varslet. Fagforeningen: Helt uenig

Så mye koster Yme-skandalen hver nordmann

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.