BYGG

Skanska vraker norske miljøkrav

Joachim Seehusen
10. feb. 2009 - 08:20

LEED

LEED, Leadership in Energy and Environmental Design, ble stiftet i 1994 med seniorforsker Robert K. Watson som grunnlegger og første styreleder. Bak stod den ideelle organisasjonen Natural Resources Defense Council.

Opprinnelig var det kun én standard, dette er nå utvidet til seks forskjelige miljøstandarder som sies å dekke alle aspekter ved et bygg.

Alle Skanskas egenutviklede næringsprosjekter, samt nye kontorer for selskapet, vil bli bygget etter krav som er strengere enn kravene i norske tekniske forskrifter, TEK. Nå er det LEED som gjelder.

LEED står for ”Leadership in Energy and Environmental Design”, og er et av verdens ledende systemer for miljøsertifisering av bygg.

Ressursbruk, byggets plassering, utforming og innendørsklima, samt energieffektivisering og avfallshåndtering, er noen av kriteriene som inngår i en LEED klassifisering.

Tre nivåer

LEED-merket gis på tre nivåer, sølv, gull og platina.

– Selv det laveste, sølv, krever norske TEK eller bedre. Men LEED inneholder langt mer enn energikravaene i TEK, sier konserndirektør Siri Legernes i Skanska.

Sertifiseringen gjennomføres og verifiseres av en nøytral tredjepart, gjennom den amerikanske miljøorganisasjonen United States Green Building Council. 21 land har nå organisasjoner som arbeider med LEED og som kan gi sertifisering. Norge er ikke blant disse.

Stolte

– Vi er stolte over å være først ute med å kunne tilby LEED-sertifisering i Norge. Vi merker at etterspørselen etter miljøriktige bygg øker hos våre kunder. Vi bygger nå opp vår kunnskap slik at vi er i stand til å veilede våre kunder til å bygge miljøriktige og LEED-sertifiserte bygg, sier Geir M. Aarstad, administrerende direktør i Skanska Norge AS.

Ifølge US Green Building Council vil markdet for miljøriktige bygg doble seg innen 2013. I større eller mindre grad spør nå over 80 prosent av amerikanske utbygger etter miljøvennlige materialer og metoder i en eller annen form.

LEED-akkreditering

I sin virksomhet i USA har Skanska 350 medarbeidere som er LEED-akkreditterte. Disse skal nå bistå virksomheten i de nordiske landene. I første omgang skal 100 ansatte gjennomgå opplæring.

Det er United States Green Building Certification Institute som står for akkrediteringen.

Skanska har bygget ca 70 LEED-sertifiserte prosjekter i USA, samt de første i henholdsvis Finland og Tsjekkia. For øyeblikket utvikles de første prosjektene i Sverige, og Skanska har en ambisjon om at de første norske LEED-prosjektene er sertifisert eller i produksjon i løpet av året.

Økende miljøbevissthet

– Etterspørselen etter miljøklassifiserte og energieffektive bygninger øker. Denne trenden tror vi vil forsterkes i takt med at markedet snur. Da kommer vi til å være klare. I USA har flere storbyer og delstater allerede innført krav om LEED-sertifisering av nye bygg, sier Johan Karlström, konsernsjef i det internasjonale Skanska-konsernet.

– Vi har en lang erfaring å bygge på. Siden 2002 har hele konsernet vært miljøsertifisert i henhold til ISO 14001, og vi har vist at vi kan oppfylle de høyeste miljøkravene i både Norden, USA og Europa. Det at vi nå implementerer LEED-sertifisering også i vår nordiske virksomhet gjør at vi kan effektivt dele kunnskap og erfaring på tvers i selskapet.

Forskningsprosjekt

I tillegg til at Skanska innfører LEED i den nordiske byggenheten er selskapet den største industrideltager i forskningsprosjektet Zero Emission Buildings.

Dette forskningsprosjektet har som mål å plassere Norge i front innen forskning, innovasjon og implementering av bygninger med svært lavt energibehov og netto klimabelastninger.

– Både vår LEED satsning og vår deltagelse i forskningsprosjektet Zero Emission Buildings, er en viktig del av arbeidet mot vår visjon om å være den ledende aktøren innen miljøriktig bygging og prosjektutvikling, avslutter Geir M. Aarstad.Les også:

Full forvirring rundt energimerking

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.