KRAFT

Skangass fikk gass-tillatelse

TILLATELSE: Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) gitt Skangass tillatelse til en årlig produksjon  av 300 000 tonn LNG.
TILLATELSE: Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) gitt Skangass tillatelse til en årlig produksjon av 300 000 tonn LNG. Bilde: mona sprenger
Mona Sprenger
24. feb. 2011 - 12:52

LNG-anlegget i Risavika fikk i julen tillatelse til å starte opp midlertidig, nå har Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) gitt tillatelse til en årlig produksjon av 300 000 tonn LNG, i følge et nyhetsbrev fra Skangass.

Selskapet har hatt to midlertidige tillatelser, men blant annet klager på støy fra anlegger har gjort at Klif har krevd at dokumentasjonen på enkelte målepunkter må forbedres.

Støymålinger

I følge utslippstillatelsen skal støygrensen ikke overstige 40 desibel på nattestid til de nærmeste boliger og fritidsboliger. Støygrensen er noe høyere på dagtid.

– Støygrensene gjelder all støy fra bedriftens ordinære virksomhet, inkludert intern transport på bedriftsområdet og lossing/lasting av råvarer og produkter, sier teknisk direktør Kenneth Olsen, som forteller at det foretas målinger som skal rapporteres til Klif og Sola kommune.

Det produseres nå LNG ved anlegget, men i april vil det på nytt bli en revisjonsstans for utføring av nye forbedringer,

Sammenslåing

Frem til nå har datterselskapet Nordic LNG, som Skangass eier 60% og Lyse 40%, markedsført og solgt LNG. Fra nå av skal Skangass AS og Nordic LNG AS skal nå driftes som en enhet.

– Det var et behov for mer helhetlig styring av hele verdikjeden, sier Bjørn Torkildsen, adm. direktør i Skangass, som har fått i oppgave å lede hele verdikjeden.

– Vi vil se både produksjon, distribusjon, logistikk og salg i en sammenheng.

Tollak Melberg overtar som styreleder.

Les også:

Kan bygge ut gasskraft billigere enn vannkraft uten CO2-utslipp

Fraktavtale

Skangass/Nordic LNG AS har inngått avtale med rederiet Anthony Veder om skipstransport av LNG.

- Vi har nå på plass både en kortsiktig og langsiktig løsning, sier Knut Arvid Fisketjøn som er logistikksjef i Skangass/Nordic LNG.

De første årene vil rederiet bruke LNG-skipet «Coral Methane» for å transportere LNG ut av Risavika. Rederiet Anthony Veder bygger et nytt skip på oppdrag for Nordic LNG.

SKIPSLEVERANSE: - Vi planlegger å sende den første leveringen av LNG med skip i løpet av mars, sier Bjørn Torkildsen, adm. direktør i Skangass.
SKIPSLEVERANSE: - Vi planlegger å sende den første leveringen av LNG med skip i løpet av mars, sier Bjørn Torkildsen, adm. direktør i Skangass.

Skipstransport

Det er til nå inngått avtaler for godt over halvparten av årsproduksjonen ved LNG-anlegget og det arbeides med flere nye kunder.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vi planlegger å sende den første leveringen av LNG med skip i løpet av mars, sier Bjørn Torkildsen.

Fra sommeren vil storparten av transporten av LNG fra anlegget foregå på skip.

Skangass AS ble etablert i 2007. Selskapet eies av Lyse AS (67,1 prosent) Celcius Invest AS (32,9 prosent) .

Les også:

– Verdens beste på LNG

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.