ARBEIDSLIV

Skal utdanne yrkesdykkere

Anders J. Steensen
19. mars 2004 - 08:11

Bergen: I over hundre år har det blitt drevet med dykking i Norge, både sivilt og militært.

Hittil har dykkerutdanningen stort sett bestått av kortere dykkerkurs, hvor dykkeren har fått sertifikat etter endt kurs.

Dykkerne har blitt lært opp til dykking, men ikke til arbeid under vann. Nå innfører Statens Dykkerskole en ettårig utdanning som yrkesdykkere.

- Denne utdanningen er et tilbud til dem som har gjennomgått videregående skole og fått en fagutdanning. Kurset kan sammenliknes med teknisk fagskole, forteller daglig leder Rune Ingebrigtsen.

Utdanningen skal bestå av trening til arbeid under vann, lede og planlegge dykkerarbeid pluss administrative fag. Det legges særlig vekt på norsk og kommunikasjon samt matematikk.

- Altfor mange har for dårlig teoretisk grunnlag i forbindelse med dykking og dykkerarbeid. Nå gjør vi noe med det, sier Ingebrigtsen.

Håper på bachelor

Målet er å få til en treåring utdanning til en bachelor-grad. Ingebrigtsen mener en altfor stor del av dykkingen er lagt opp etter den enkeltes erfaring og er for lite basert på forskning og kunnskap: - Vi vil få sikrere dykking dersom vi innfører en høyskoleutdanning innenfor faget. Dette vil gavne dykkerne som utfører arbeidet, men også forbedre og effektivisere arbeidsmetodene som brukes under vann.

Det tar tid å få godkjenning av Forskning-s og utdanningsdepartementet. For å kunne utarbeide en treårig utdanning har Statens dykkerskole derfor innledet et samarbeid med Høgskolen i Bergen, Stolt Offshore og Sjøforsvarets dykker- og froskemannsskole.

Søknadsfrist 1. mai

Den ettårige utdanningen kan tilpasses dem som arbeider på sokkelen, men er først og fremst rettet mot de elevene som har tenkt å ha dykking som yrke tilknyttet virksomheter langs kystsen. Det kan være hos entreprenører, i fiskeoppdrettsanlegg eller i brann- og redningskorps. Søknadsfrist er satt til 1. mai. I første omgang er det plass til rundt 15 elever.

- Disse blir de første som får utdanning som yrkesdykkere. Vi vet at økt kompetanse gir oss sikrere dykking, og vi tror at disse elevene vil bli ettertraktet av dykkermiljøene, understreker Ingebrigtsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.