ENERGI

Skal selge biokull til Europa

Arbaflames biokull kan gjøre kullkraftverk CO2-nøytrale og forlenge levetiden til kullbasert infrastruktur rundt om i verden.

Verdifull: Produktet Arbacore, som adm. direktør i Arbaflame, Bjørn Halvard Knappskog viser fram, har ulike avfallsfraksjoner som råstoff og kan erstatte kull både til energiproduksjon og i industrien.
Verdifull: Produktet Arbacore, som adm. direktør i Arbaflame, Bjørn Halvard Knappskog viser fram, har ulike avfallsfraksjoner som råstoff og kan erstatte kull både til energiproduksjon og i industrien. Foto: Arbaflame
17. juni 2021 - 20:00

Norske Arbaflame er allerede i gang med å produsere sin biobaserte kullerstatning, Arbacore basert på sagflis. Fra den første av mange planlagte fabrikker utenfor Kongsvinger skal det leveres biokull til et kraftverk i Belgia. Metoden de har utviklet gir det som i praksis er en slags modifisert pellets, men med egenskaper de svært lite populære kraftverkene trenger. De harde pelletene kan brukes som de i dag bruker kull. De kan lagres utendørs i regn og de kan males opp som de i dag maler kullet før forbrenning.

Med de CO2-avgiftene som EU allerede har innført er det billigere å bruke Arbacore. Og det vil bli enda billigere etter hvert som avgiftene øker. Arbaflame kan neppe tilfredsstille alle de potensielle kundene, men planene for de neste ti fabrikkene er klare. Og det kan bli langt flere.

Arbacore er bare ett av produktene. Biogass og biooljer er minst like interessante og vil bli en betydelig del av verdiskapningen. Det lukter industrieventyr av Arbaflame.

I dag snakker vi med adm. direktør i Arbaflame, Bjørn Halvard Knappskog.

Teknisk Sett: Moberg & Valmot

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Jan M. Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs podkast Teknisk sett.

Normalt publiseres Teknisk sett hver torsdag ettermiddag.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.