OFFSHORE

Skal redde spanskekysten

Flerbrukssikpet MST Odin er nå solgt til Marathon, som skal bygge det om til en produksjon-, lagrings- og losseenhet for bruk på Alvheim-feltet i Nordsjøen. Men først skal det hjelpe Spanjolene med å tømme Prestige.
Flerbrukssikpet MST Odin er nå solgt til Marathon, som skal bygge det om til en produksjon-, lagrings- og losseenhet for bruk på Alvheim-feltet i Nordsjøen. Men først skal det hjelpe Spanjolene med å tømme Prestige. Bilde: Statoil

Vraket ligger på 3850 meters dyp utenfor La Corona på vestkysten.

Arbeidet med å tømme Prestige tar til i mai, melder Statoil på sin hjemmeside.

De gleder seg over å kunne bidra i arbeidet for å forhindre større skader på miljøet.

- Vi er godt fornøyd med å få dette miljøoppdraget for Odin. Skipet er velegnet for det arbeidet som skal gjøres, sier direktør i enheten industrialisering og kommersialisering, Jostein Ravndal.

Spanske myndigheter har tildelt det spanske oljeselskapet Repsol oppdraget med tømmingen av skipet. Kontraktøren Sonsub skal utføre arbeidet og har leid inn Odin til å ta imot oljen. Statoil har også bidratt til å løse den vanskelige oppgaven.

- Vi har en god teknisk stab som har gitt råd om hvordan dette kan gjennomføres sikrest mulig, sier Ravndal.

Operasjonen er komplisert. Store aluminiumsbeholdere skal senkes fra Odin ned til vraket hvor de fylles med olje. Deretter skal de heises opp til omtrent 100 meters dyp.

Der skal det koples til pumper og losseslange, før beholderne heves ytterligere til like under overflaten. Oljen pumpes så om bord i lastetankene på Odin.

Leieavtalen går over to måneder, med opsjon for ytterligere to. En måned til mobilisering og demobilisering kommer i tillegg.

Statoil har tidligere bidratt til opprydning etter Prestige-forliset. Selskapet har lånt ut spesialutstyr og vært rådgiver for hvordan oljen bør tas opp.

MST Odin er er kombinert produksjons- og tankskip. Det er beregnet for å kunne håndtere produksjonen på mindre oljefelt. Skipet er søsterskip til Berge Hugin.

Skipet er nylig solgt til Marathon for å produsere oljen på Alvheim-feltet.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.