KARRIERE

Skal kartlegge sosial dumping i kommunene

EGET ANSVAR: - Det er kommunenes ansvar at vikarene får den lønna de har krav på, og at Arbeidsmiljøloven overholdes. Vi vil finne ut om kommunene har gode nok systemer for å ivareta dette, sier Per Kristian Sundnes i KS.
EGET ANSVAR: - Det er kommunenes ansvar at vikarene får den lønna de har krav på, og at Arbeidsmiljøloven overholdes. Vi vil finne ut om kommunene har gode nok systemer for å ivareta dette, sier Per Kristian Sundnes i KS. Bilde: colourbox.com
28. feb. 2011 - 08:57

Norske kommuner bruker hvert år store summer på vikartjenester fra private bemanningsselskaper.

Nå vil KS ha svar på om pengene går til sosial dumping.

Les også: Sosial dumping tillatt

– Det er kommunenes ansvar at vikarene får den lønna de har krav på, og at Arbeidsmiljøloven overholdes. Vi vil finne ut om kommunene har gode nok systemer for å ivareta dette, sier Per Kristian Sundnes, direktør for arbeidsliv i kommunenes interesse- og arbeidsgiverorganisasjon KS.

Flere forskningsmiljøer kniver nå om å få oppdraget med å finne ut om norske kommuners innkjøp av tjenester bidrar til sosial dumping. Undersøkelsen skal være avsluttet i 2012.

– Vesentlig problem

Ifølge KS bruker det offentlige om lag 300 milliarder kroner hvert eneste år på kjøp av tjenester fra private. Av dette står kommunene for om lag 112 milliarder.

– I hovedsak går pengene til revisjon, renhold, barnehagetjenester og pleie og omsorg, sier Sundnes.

Tall NTB har hentet inn fra Statistisk sentralbyrå viser at norske kommuner i 2009 brukte rundt 6 milliarder kroner på private tjenester innenfor pleie- og omsorgssektoren. Dette tallet omfatter ikke bare rene vikartjenester, men også kjøp av plasser på private institusjoner samt større kontrakter med private aktører om for eksempel drift av sykehjem.

I oppdragsdokumentene til den bestilte undersøkelsen erkjenner KS at kommunene er en stor innkjøper og at sosial dumping er et vesentlig problem innen enkelte bransjer.

– Dette er en problemstilling som kommunene har vært opptatt av helt siden de først startet å kjøpe tjenester av private. Spørsmålet om sosial dumping har vært utredet flere ganger, og partene tar det opp under lønnsforhandlingene hver vår, sier Sundnes.

Les også:

Kontrakter

Oslo og Oppegård har kansellert kontraktene med Adecco om drift av tre sykehjem i kommunene, og selskapet er anmeldt til politiet av Arbeidstilsynet.

– Det som er avdekket er selvsagt ikke i samsvar med kravene som stilles til private tilbydere, sier Sundnes.

– Men mitt inntrykk er at kommunene tar dette på stort alvor, og at de aller fleste er flinke til å følge opp i praksis, fortsetter han.

Sundnes mener kartleggingen vil gi svar på om noen kommuner har bedre systemer og kontrollrutiner enn andre, og kan fungere som eksempler til etterfølgelse.

KS forutsetter at kommunene i avtalene med private selskaper understreker at Arbeidsmiljøloven skal følges og at den enkelte vikar har lønn etter tariff.

– Spørsmålet er om kommunene er like flinke til å sikre seg at disse kontraktene etterleves. Gode kontrakter er ikke nok, kommunene må også ha gode kontrollsystemer, sier Sundnes.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

Les også: – Redd vi taper kampen om ingeniørene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.