INDUSTRI

Skal kapre Volvo-ingeniørene

Bilde: SCANPIX SWEDEN
Per Erlien Dalløkken
13. okt. 2008 - 14:11

FMC Technologies aksjonerer raskt etter at det sist onsdag ble kjent Volvo skal si opp 3.300 ansatte.

Frykter bilkrisen sprer seg

Etter annonser i lokalpressen i Göteborg og Trollhättan samt flyere på parkerte biler utenfor bilfabrikkene, er kongsbergsbedriften mandag og tirsdag på plass for å rekruttere.

Vil hente 200 svensker

Til sammen fire informasjonsmøter skal arrangeres. Budskapet til de tusenvis av ansatte med ferske oppsigelsesvarsler i hånda er at det er ledig jobb til 200 av dem på andre siden av grensen.

– Vi håper på stappfullt hus og har allerede bestemt at vi skal tilbake om tre uker for å gjennomføre førstegangsintervju med aktuelle kandidater. Ettersom jeg forstår skal alle som er ansatt i Volvo etter 2001 bort, så dette kan gi god uttelling i form av unge og kompetente familiefolk til Kongsberg, sier kommunikasjonssjef Lars Ole Bjørnsrud til TU.no.

Byr på trygghet

Mens bilindustrien er nede for telling, er situasjonen annerledes for FMC Kongsberg Subsea AS, som er det amerikanske FMC-konsernets norske avdeling med 2.300 ansatte.

Selskapet, som lager utstyr for olje- og gassproduksjon under vann, har mange lange kontrakter og en stor ordrereserve. Dermed lokker de med trygge arbeidsplasser midt oppe i finanskrisa.

Undervannsseparasjon – en ny eksportsuksess

– Vi forventer høy aktivitet framover, blant annet på grunn av fortsatt stort energibehov i verden. Fremtidsutstiktene er gode for bransjen generelt og oss spesielt. Oljefeltene til havs som skal bygges ut blir på stadig dypere vann og mindre tilgjengelige områder. Det blir færre plattformer og flere subsealøsninger, mener Bjørnsrud.

Foregangsindustri

Dessuten mener han det vil være et stort pluss for FMC å hente folk fra Volvo.

– Bilindustrien har vært en foregangsindustri med hensyn til strømlinjeformet produksjon. Dem vi klarer å rekruttere derfra tror jeg vil bidra til at vår industri blir enda bedre på disse områdene, sier Bjørnsrud.

Samtidig er han åpen på at det kan by på problemer med å lokke folk fra Göteborg til Kongsberg.

– Vi har spennende jobber i et bredt høyteknologisk miljø. Den største utfordringen blir nok å overbevise dem om at småbyen Kongsberg er et attraktivt boområde.