Slip Joint for havvind

Skal installere havvind på halve tiden

En ny måte å koble sammen tårn og fundament gjør det billigere og enklere å installere havvind.

Slik kan tårn og turbin løftes på plass over fundamentet.
Slik kan tårn og turbin løftes på plass over fundamentet. (Foto: DOT)

En ny måte å koble sammen tårn og fundament gjør det billigere og enklere å installere havvind.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

Havvind er i eksplosiv vekst. Over hele verden jobbes det med å erstatte kullkraft med offshore vind. Og kostnadene har falt dramatisk. Fra å ha ligget på over 1,7 kroner per kilowattime, leveres det nå havvind til godt under 50 øre.

Likevel er det fortsatt elementer som driver kostnadene opp. En av utfordringene er å montere tårn og turbin på møllens fundament. Dette er en tidkrevende prosess der operatører fysisk må bolte sammen de to konstruksjonene.

Slipper manuell håndtering

Nå har nederlandske forskere og utviklere et helt nytt konsept som kalles slip joint. Prinsippet er enkelt: Framfor å bolte fast tårn på fundamentet har man laget en konstruksjon der tårnet har et hulrom i bunnen som gjør at det bare kan slippes oppå fundamentet.

– Den store forskjellen er at den ikke har noen festeanordninger overhodet, bare en mekanisk del som settes på toppen av en annen, sier prosjektleder og ingeniør i Delft Offshore Turbine (DOT), Thijs Kamphuis til Teknisk Ukeblad (TU).

Slik kan tårn og turbin løftes på plass over fundamentet. Foto:  DOT

– Man slipper all manuell håndtering etter at tårn og turbin er installert. I prinsippet er det bare «stål på stål» og man unngår alt vedlikehold og operasjonskostnader knyttet til dagens system der tårn og fundament boltes sammen, forklarer han.

Mange personskader

Montering av tårn på fundament er ikke bare tid- og kostnadskrevende, det er også farlig. Statistisk sett er det i denne fasen av installasjonsarbeidet bransjen pådrar seg flest personskader.

– Det er krevende arbeid, sier Kamphuis

– Man jobber manuelt med å skru dette sammen på store, tunge konstruksjoner. Alle må passe veldig godt på og det finnes flere historier om folk som har skadet seg, forteller han.

Med Slip joint-teknologien løftes bare tårnet på plass oppå fundamentet, og man slipper alle problemer med montering.

DOT Power har gjort flere tekniske undersøkelser av hvordan den nye konstruksjonen fungerer. Da man satte i gang undersøkelsene fryktet man for materialslitasje, men det eneste som har vist seg, er at konstruksjonen synker noe sammen i løpet av levetiden.

Først gjorde man friksjonstester i laboratoriet, før teknologien ble testet ut i stor skala på land. I september 2018 ble en fullskala turbin installert til havs. Testene ga veldig gode resultat.

– Den beveger seg ikke rundt. Den synker bare noe ned på fundamentet. I løpet av levetiden vil den kunne synke totalt to centimeter, sier Kamphuis.

Han sier konstruksjonen er enkel og at bedrifter som allerede produserer såkalte monopile-fundamenter vil kunne fortsette å produsere nesten helt lite fundamenter.

Les også

Kan kobles sammen under vann

I løpet av våren vil den nederlandske installatøren Van Oord sette opp en fullskala mølle og koble den til kraftnettet i Nederland. Det skjer på den store testparken Borssele V, som er del av Borssele havvindpark 20 kilometer utenfor Nederlands sørlige grense.

– Vi har jobbet hardt med sertifiseringen. Vi må ha den samme sertifiseringen som alle andre offshore vindparker har, vi må gjøre de samme kalkylene. Men nå er den klar til bruk, forteller sjefingeniør Sander Suur i Van Oord til TU.

Han forteller at sertifiseringen er gjort av DNV GL.

– Gitt at dette er ny teknologi, måtte vi egentlig kalkulere langt mer enn det som er vanlig. Vi måtte dokumentere for DNV GL at dette ville fungere like godt og trygt som om det var en standard boltemontering, sier han.

Se prøvemontering av Slip Joint. Legg merke til at turbinen er festet på tårnet før montering på fundament. Ved bruk av større turbiner, vil turbin festes på tårn etter at dette er montert på fundamentet offshore.

Det interessante med den nye installasjonen, er at tårnet skal monteres på fundamentet under vann. Det gjør at man kan bruke kortere monopiles, noe som kutter kostnaden.

Sander Suur i Van Oord. Foto: Van Oord

– Vi ser at det er mange fordeler: Installasjonstiden er mye kortere når man bare kan senke tårnet rett ned på fundamentet. Det andre er at vi kan montere det på et fundament under havoverflaten. Det betyr at vi kan lage monopilene kortere i og med at de ikke trenger å stikke opp over vannoverflaten. De er blitt ganske lange de siste årene, og at man kan gjøre dem kortere er en klar fordel, forklarer han.

Han anslår at man sparer tre timer på hver installasjon ved bruk av slip joint, kanskje mer.

– I en park med 80 fundamenter, snakker vi om 240 timer spart. Det er hele ti dager. Gitt de store kostnadene med å leie inn offshorefartøy, jackup-løfteskip og liknende, er det veldig mye penger å spare, sier han.

Les også

Kan tas i bruk nå

De siste årene har havvindparkene blitt bygget på dypere og dypere vann. Det betyr lengre og lengre monopiles. At tårnet kan monteres på en monopile som ikke stikker opp over vannflaten har derfor stor betydning.

Sander suur forteller også at vekten på hver monopile blir mindre med montering under vann, noe som også er en fordel.

Både Sander Suur og Thijs Kamphuis mener teknologien egentlig er klar til å tas i bruk. Kamphuis forteller også at det ikke eksisterer noe patent på teknologien.

– Slip Joint er en kjent teknologi og utviklingen av den er dokumentert i åpent tilgjengelig litteratur. Så vi oppfordrer energiselskapene til å ta den i bruk og få innovasjonen ut i markedet, sier Kamphuis.

– Utbyggerne er litt skeptiske, for de har ikke brukt den før. Men vi hjelper dem gjerne med å komme i gang, sier han.

Les også

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå