DATATELE

Skal danke ut Dect-telefoni

Mona StrandeMona StrandeJournalist
5. jan. 2007 - 07:30

De første telefonene lanseres til sommeren.

Ny standard

CAT-iq står for Cordless Advanced Technology-internet and quality, og er rett og slett trådløs bredbåndstelefoni.

I desember var Dect-forum, som er en sammenslutning av verdens største produsenter av dect-telefoner, samlet. Det var da de ble enige om denne nye standarden for hjemmetelefoni.

Foruten å tilby enormt god lydkvalitet, skal CAT-iq også kunne benytte nettes telefonkataloger, og spille av nettradio via stereoanlegget ditt.

Egen frekvens

CAT-iq bygger videre på radiodelen av Dect-standarden, som bruker et spesielt frekvensbånd og på den måten ikke kan forstyrres av for eksempel trådløse lokalnett, WiFi og WLAN.

Mens Dect har blitt kritisert for dårlig lydkvalitet, skal dette problemet være løst med CAT-iq. Hvordan forbedringen av lyden i den trådløse overføringen skal foregå rent teknisk, er det foreløpig ikke offentliggjort noen detaljer om.

Uten Skype

Dect-forum sier imidlertid at lydkvaliteten blir bedre fordi den blir sendt ut på det offentlige nettet og kan kontrolleres av tele- eller internettleverandøren. Det skal sikre kvaliteten bedre enn dersom kunden selv finner en uavhenging tilbyder av IP-telefoni.

Blant annet kan den utbredte SIP-standarden (session initiation protocol) benyttes til samtalene. Om Skype kan benyttes, sies det foreløpig ingenting om.

Mindre stråling

Ifølge Dect-forum skal den trådløse IP-telefonens rekkevidde være 300 meter uten hindringer og 50 meter innendørs - altså temmelig likt dagens Dect-telefoner. Men med CAT-iq vil både strålingen og effektbehovet begrenses.

Med denne teknologien skal det bli mulig for fastnettsoperatører å konkurrere med annen trådløs telefoni som kan brukes for eksempel i et privat hjem eller på en arbeidsplass.

Mer moro

I 2009 blir det mer gøy med CAT-iq. Da vil telefonprodusentene ha klart de første portene som gjør at du kan sende internettjenester videre til andre apparater enn telefonene.

Dermed kan du for eksempel kjøpe en tuner for nettradio som kobles til stereoanlegget ditt, og høre på favorittkanalen din via bedre høyttalere enn de du har på PC-en.

Ikke nettsurfing

Dect-forum hevder også at CAT-iq vil tilby systemer for telefonkonferanser til en brøkdel av prisen for dagens profesjonelle systemer. Til gjengjeld konkurrerer ikke CAT-iq med dagens standarder: CAT-iq vil ikke egne seg for høyhastighets-surfing og stor dataoverføring på internett.

Til sommeren lanserer Siemens en av de første CAT-iq telefonene. Philips, Panasonic, Thomson, Sagem, Plantronics, Infineon og American Telecom er andre selskaper som støtter CAT-iq.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.