INDUSTRI

Skal bygge fem CO2-laboratorier

GLEDER SEG: Sintefs klimadirektør Nils A. Røkke anslår at laboratoriene vil sysselsette ihvertfall 200 personer når de er i full drift - forhåpentligvis i 2011.
GLEDER SEG: Sintefs klimadirektør Nils A. Røkke anslår at laboratoriene vil sysselsette ihvertfall 200 personer når de er i full drift - forhåpentligvis i 2011. Bilde: Knut Strøm
Mona StrandeMona StrandeJournalist
5. jan. 2009 - 08:09

I tillegg til å bygge laboratorier, har de to forskningsinstitusjonene fått en ledende rolle i oppbyggingen av alle de ni CO2-laboratoriene som skal bygges i Europa.

– Avgjørende betydning

– Disse laboratoriene vil få avgjørende betydning for at verden skal få på plass effektiv teknologi for fangst, transport og lagring av CO2 fra kull- og gasskraftverk og industrianlegg, sier Sintefs klimadirektør Nils A. Røkke til Dagens Næringsliv.

Det er det europeiske samarbeidsorganet ESFRI som har bestemt at Norge skal være vertsland for satsingen på laboratorier for utvikling av CO2-håndteringsteknologi.

– Den virkelig store utfordringen vi står overfor nå er å utvikle teknologi som er billig nok til at CO2-rensing kan bli lønnsomt. Og nå er vi kommet til et stadium der vi trenger nye unike laboratorier for å grave enda dypere etter de nye kunnskapene vi trenger i framtiden. Disse svarene finnes ikke i dagens litteratur, sier professor Arne Bredesen ved NTNU til avisen.

Dette skal bygges

Samtlige laboratorier skal utstyres med en helt ny generasjon laboratorieutstyr, og de vil bli tilgjengelige for forskere fra hele EU-EØS-området. Det er forventet at Norge som vertsland dekker mellom 30 og 50 prosent av kostnadene i prosjektet.

Disse CO2-laboratoriene skal NTNU og Sintef bygge i Norge:

  • Absorpsjonslaboratorium – teknologi for fjerning av CO2 fra avgasser ved hjelp av kjemikalier. Pris: 80 millioner kroner.
  • Material- og prosessteknologisk laboratorium. Pris: 40 millioner kroner.
  • Forbrenningsteknisk laboratorium. Pris: 40 millioner kroner.
  • Lagringsteknisk laboratorium. Pris: 40 millioner kroner.
  • Utfrysingslaboratorium – teknologi for å fryse CO2 ut av gassblandinger. Pris: 30 millioner kroner.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.