BYGG

– Skadeomfanget er enormt

KNUST: Regjeringsbygg 4 (R4) har fått en nærmest ugjenkjennelig fasade etter eksplosjonen. Helikopterdekket på taket skimtes bak røyken fra en brann i en av de øverste etasjene.
KNUST: Regjeringsbygg 4 (R4) har fått en nærmest ugjenkjennelig fasade etter eksplosjonen. Helikopterdekket på taket skimtes bak røyken fra en brann i en av de øverste etasjene. Bilde: Scanpix
Mona StrandeMona StrandeJournalist
22. juli 2011 - 17:58
Vis mer

– Vi vet foreløpig ingenting om skadeomfanget utenom at det er enormt. Mange 100 kontorer er ødelagt, sier kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Rygh, til Teknisk Ukeblad.

Ingen fysisk skadet

Hun avsluttet raskt ferien da eksplosjonen skjedde i 15:30-tiden fredag, og vil nå dra direkte til Oslo hvor en gruppe fra ledelsen allerede er samlet i Statsbyggs lokaler ved Oslo S, som heldigvis ikke er rammet.

To driftsansatte fra Statsbygg var på jobb i regjeringskvartalet da eksplosjonen skjedde. Det samme var ansatte og innleide ved prosjektkontoret til R6:

– Ingen av våre ansatte er fysisk skadet, men alle vil få tilbud om hjelp. Det er dette vi må ta tak i først, før vi kan tenke praktisk på hva som må gjøres med byggene vi forvalter, sier Njaa Rygh.

– Utfordrende

En rekke av byggene som er hardest rammet forvaltes av Statsbygg:

– Vi vil helt klart få utfordringer med å løse de bygningsmessige ødeleggelsene når krisesituasjonen er over. Forhåpentligvis vil vi få bedre oversikt over hvor store skadene er i løpet av helgen, sier Njaa Rygh.

Hun har ikke fått meldinger om at det nye regjeringsbygget under oppføring, R6, er skadet i eksplosjonen.

Alle vinduer knust

Hovedblokka i regjeringskvartalet, den såkalte H-blokka, har skader helt opp til toppetasjene hvor statsminister Jens Stoltenberg har kontor.

– Jeg tror det er blitt kjørt opp en stor bilbombe foran bygningen og at den har eksplodert der. Den må ha vært veldig stor, sier Ståle Ulrichsen, forsker ved NUPI, til NRK.

Kart over bygg i regjeringskvartalet.
Illustrasjon, Statsbygg. Statsbygg

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.